Antarktički morski led ‘rekordno’ niske površine

Nekoliko je desetljeća morski led na Antarktiku bio stabilan, čak se proširio od 2007. do 2016. godine, ali je od tada njegova površina u stalnom opadanju.

Pločasta santa leda pluta među drugim komadima leda na sjevernom Antarktičkom poluotoku [Reuters]

Morski led koji prekriva okean oko Antarktika dosegao je rekordno nisku površinu tokom zime, pokazuje preliminarna analiza američkih satelitskih snimaka, što naučnike navodi na procjene da se utjecaj klimatskih promjena na južnom polu povećava.

U jednom trenutku ove godine morski led je pao na 1,03 miliona kvadratnih kilometara [veličina slična veličini Teksasa i Kalifornije zajedno], što je manje od prethodne rekordno niske površine.

“To je rekordno nizak nivo morskog leda na Antarktiku”, rekao je naučnik NSIDC-a Walt Meier u komentarima koje je objavila NASA.

Nekoliko je desetljeća morski led na Antarktiku bio stabilan, čak se lagano proširio od 2007. do 2016. godine.

No, “od augusta 2016, veličina antarktičkog morskog leda stalno se smanjuje”, prema NSIDC-u.

Među naučnicima traje rasprava oko tačnog uzroka smanjenja leda na Antarktiku, a neki od njih negativan trend oklijevaju dovesti u vezu s globalnim zagrijavanjem.

Smatraju da je smanjenje leda na Antarktiku, zapravo, povezano sa zagrijavanjem u najvišem sloju okeana.

“Postoji određena zabrinutost da bi ovo mogao biti početak dugoročnog trenda smanjenja morskog leda na Antarktiku budući da se okeani globalno zagrijavaju”, objavio je NSIDC.

Zabrinutost i na drugom kraju planete

NSIDC je ranije u ponedjeljak upozorio da su nalazi preliminarni jer “promjenjivi vjetrovi” i kasna sezona još uvijek mogu povećati opseg antarktičkog leda”. Potpuna analiza podataka bit će objavljena početkom oktobra.

Na drugom kraju zemaljske kugle, gdje se ljeto bliži kraju, arktički morski led također je dosegao najnižu površinu od 4,23 miliona kvadratnih kilometara, objavio je NSIDC. To je šesti najniži minimum u 45 godina vođenja evidencije.

Meier je rekao da postoje izrazito niski nivoi leda u Sjeverozapadnom prolazu, pomorskom putu kroz Arktički okean koji povezuje Atlantski i Tihi okean.

Izvor: Agencije