Lista najjačih pasoša svijeta, Hrvatska i Slovenija u vrhu

Indeks najjačih pasoša svijeta rangira zemlje na temelju broja destinacija koje njihovi građani mogu posjetiti bez vize.

Stanovnici Singapura mogu ući bez vize u 192 zemlje, više nego putnici bilo koje druge države [Wikimedia/Infogram/Al Jazeera]

Stanovnici Singapura mogu ući bez vize u 192 zemlje, više nego putnici bilo koje druge države, prema najnovijem Henley Passport Indexu.

Njemačka, Italija i Španija izjednačene su na drugom mjestu, a vlasnici njihovih pasoša imaju bezvizni pristup za 190 drugih zemalja.

Japan, koji je bio prvi u četiri od posljednjih pet godina, zauzeo je treće mjesto sa 189 destinacija, izjednačen je s Francuskom, Austrijom, Finskom, Švedskom, Luksemburgom i Južnom Korejom.

Prema istom mjerenju, od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije najbolju poziciju ima Slovenija – 9. mjesto i sa slovenskim pasošem moguće je bez prethodnog odobrenja ući u 183 zemlje.

S putovnicom u 175 zemalja svijeta

Hrvatska putovnica se, također, nalazi na visokom 14. mjestu i s njiom je moguće bez vize ući u 175 zemalja.

Slijedi Srbija na 34. poziciji i sa 137 destinacija s kojima ta zemlja ima uspostavljen bezvizni režim.

Sjeverna Makedonija je na 43. poziciji, prema mjerenju Henley Passport Indexa i s makedonskim pasošem moguće je bez najave ući u 125 drugih zemalja.

Slijedi Crna Gora na 44. poziciji, mjesto koje dijeli s Venecuelom i s tim pasošima je moguće ući u 124 zemlje.

Bosna i Hercegovina je na 47. poziciji sa 118 zemalja gdje Bosancima i Hercegovcima ne treba viza za ulazak.

Bezvizni režim Albanija je uspostavila sa 117 drugih zemalja.

Kosovo ima najlošiju poziciju među zemljama zapadnog Balkana (94) i s kosovskim pasošem bez viza je moguće ući u tek 42 zemlje.

Afganistanski pasoš na dnu ljestvice

Sjedinjene Američke Države, koje su bile prve 2014. godine, pale su na osmo mjesto, najnižu poziciju do sada.

Afganistanski pasoš je na dnu ljestvice, jer zemlja ima bezvizni pristup samo 27 zemalja, a slijede ga Jemen, Pakistan, Sirija i Irak.

Henley & Partners, migracijska konsultantska kompanija sa sjedištem u Londonu, sastavlja godišnju ljestvicu koristeći podatke Međunarodnog udruženja zračnog saobraćaja (IATA).

Indeks rangira zemlje na temelju broja destinacija koje njihovi građani mogu posjetiti bez vize.

Izvor: Agencije