Orbanu uručeno najviše odličje Srpske pravoslavne crkve

Mađarski premijer u ratu je s institucijama Evropske unije zbog svog autoritarnog stila vladanja te soliranja u odnosima s Rusijom.

Čelni čovjek Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije [desno] prilikom dodjele odličja Viktoru Orbanu u sjedištu mađarske vlade u Budimpešti (Srpska pravoslavna crkva)

Čelni čovjek Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije uručio je u ponedjeljak u Budimpešti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu najviše odličje SPC-a za njegov “doprinos kršćanskim vrijednostima i dobrim odnosima između dva naroda”.

Odličje je dodijeljeno u “znak zahvalnosti za podržavanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, podrške Eparhiji budimskoj SPC i izuzetan osobni doprinos jačanju prijateljstva dva naroda”, navodi se u saopćenju SPC-a, prenosi agencija Beta.

Prilikom dodjele odličja u sjedištu mađarske vlade patrijarh Porfirije ocijenio je  da su “zahvaljujući trudu” mađarskog premijera i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića odnosi dva naroda “danas vjerovatno najbolji u zadnjih nekoliko stoljeća”. Porfirije je također istakao pomoć i podršku Mađarske Srpskoj pravoslavnoj eparhiji budimskoj i srpskim obrazovnim i kulturnim institucijama u toj zemlji.

‘Bitka za dušu Evrope’

U savremenom svijetu suočenom s novim sistemima vrijednosti “koji se nerijetko agresivno globalno nameću kako bi se urušio svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak”, mađarski premijer zalaže se za “kršćanski sistem vrijednosti koji izvire iz Evanđelja”, ustvrdio je Porfirije istaknuvši da su to vrijednosti koje krase oba naroda, ali i dojučerašnju Evropu u cjelini.

Mađarski premijer kazao je kako je u toku “bitka za dušu Evrope” koju nije moguće dobiti “bez pravoslavne braće”. “Želimo mir, a nalazimo se usred rata, a to je bitka za dušu Evrope koju ne možemo dobiti bez jedinstva kršćana i naše pravoslavne braće”, rekao je Orban.

Mađarski premijer u ratu je s institucijama Evropske unije zbog svog autoritarnog stila vladanja i odstupanja od evropske prakse te soliranja u odnosima s Rusijom vezano uz sankcije uvedene nakon ruske invazije u Ukrajini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada