Nagrađivani dokumentarci u programu Beldocsa od 11. do 18. maja

Jubilarni 15. festival u Beogradu će premijerno prikazati nagrađivane dokumentarne filmove koji dolaze sa velikih svjetskih festivala.

Filmovi na Beldocsu nude alternativu masovnoj zabavi i uniformnosti Foto: Beldocs

Jubilarni 15. festival Beldocs bit će održan od 11. do 18. maja u Beogradu i premijerno će prikazati nagrađivane dokumentarne filmove koji dolaze sa velikih svjetskih festivala.

Ovi filmovi nude alternativu masovnoj zabavi i uniformnosti, zadiru duboko i podstiču nas na razmišljanje, saopćeno je iz ovog festivala, prenosi Tanjug.

“Pronalazimo, volimo i delimo sa publikom najbolje dokumentarne filmove iz celog sveta. Kao filmska organizacija koja organizuje jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, verujemo u moć dokumentarnih filmova koji postavljaju pitanja i inspirišu ljude da stvaraju i veruju u promene”, izjavio je Igor Stanojević, selektor Beldocs festivala.

“Kurt Vonnegut: Otkačen u vremenu” prvi je veliki dokumentarni film o piscu Kurt Vonnegutu.

Autori filma Robert B. Weide i Don Argott uranjaju duboko u njegovo djetinjstvo u Indianapolisu, iskustvo ratnog zarobljenika u Drugom svjetskom ratu, priču o njegovom braku i porodici, o godinama ranih radova koje je započeo kao publicista za General Electric i prodavač automobila, sve do 1969. godine i njegovog uspona sa antiratnim romanom “Klaonica 5”, koji ga je odveo u sam vrh svjetske književnosti.

Ideja o filmu nastala je još prije 40 godina, kada je tada mlad i ambiciozan reditelj Weide napisao pismo svom književnom idolu u kojem predlaže dokumentarni film o Vonnegutevom životu i radu.

Povratak u zvukove osamdesetih

“Italo Disco. Blistavi zvuk 80-ih” je još jedno od ostvarenja koje će publika Beldocsa imati priliku da vidi u programu festivala.

Alesandro Melacini, stari gost Beldocsa kojeg je publika upoznala preko filma o Cicciolini, dolazi sa intrigantnom pričom o ovom muzičkom žanru koji je dominirao osamdesetih godina.

U eri dalekoj od današnjih tehnologija, milioni mladih Evropljana prepuštali su se divljem ritmu, proizvedenom od sintetičkih ali zaraznih melodija, obogaćenog neobičnim tekstovima, elektronskim ritmovima i revolucionarnim muzičkim spotovima.

Istražujući rađanje i razvoj ovog muzičkog žanra i društvenog fenomena tog vremena, dokumentarac analizira kreativne i poslovne aspekte muzičke industrije.

Zaronivši duboko u arhivsko istraživanje i intervjuišući umjetnike i vodeće ličnosti, autor nas vraća u zvukove osamdesetih, otkrivajući u kojoj mjeri su oni bili vizionarski.

Priča o porodici Rossellini

“Žmurke” debitantski film rediteljice Victorije Fiore, međunarodnu premijeru doživeo je u glavnom takmičarskom programu na CPH:DOX 2022. “Žmurke” su njena reakcija na porast nivoa kriminala među mladima, ali i na italijanski pravosudni sistem, koji je omogućavao sudovima da uklone visokorizičnu djecu iz porodica umiješanih u organizovani kriminal.

Tako film pratimo iz perspektive neobuzdanog 10-godišnjeg dječaka Antonia, koji živi svaki dan kao da mu je posljednji.

Na njega pazi njegova baka Dora, koja se nekad bavila kriminalom, a sada strahuje da on već upada u obrazac koji je sama započela, a Antonijev otac nastavio i zbog kojeg uveliko služi kaznu zatvora.

“Zapisničari vječnosti” je animirano-eksperimentalni dokumentarac prema zapletu Stephena Kinga, koji istražuje opsesiju glavnog lika i njegove unutrašnje strahove, iskazane kroz pocijepani papir, rekonstruišući tako čitav jedan film kao papirnu noćnu moru.

Sa filmskog festivala u Veneciji stiže film “Rossellinijevi” o putovanju kroz historiju jedne porodice, koja je obilježila umjetnost.

Alessandro Rossellini, kao najstariji unuk čuvenog filmskog autora Roberta Rossellinija, priča priču o svom djedu iz ugla njegovih nasljednika.

Izvor: Agencije