Hrvatska: Za ublažavanje poskupljenja energenata 661 milion eura

Među mjerama koje je usvojila Vlada je i subvencioniranje cijena plina domaćinstvima i malim poduzetnicima, jednokratna pomoć penzionerima i pomoć socijalno ugroženima.

Kako bi ublažila rast troškova za plin, Vlada je odlučila domaćinstvima subvencionirati dio cijene plina (Pixsell)

Vlada Hrvatske usvojila je u srijedu paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna (661 milion eura), među kojima su prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), odluke o subvencioniranju cijena plina domaćinstvima i malim poduzetnicima, o jednokratnoj pomoći penzionerima i pomoći socijalno ugroženima.

Te i druge mjere bit će na snazi od 1. aprila te će država tako direktno pomoći građanima i ekonomiji, rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi Hina.

Vladine mjere, po njegovim riječima, potpuno su usklađene sa smjernicama Evropske komisije, kojima se, uz ostalo, potvrđuje mogućnost reguliranja cijena u slučaju potrebe i okolnosti koje to opravdavaju.

Snižavanje stopa PDV-a

U hitnu saborsku proceduru Vlada je poslala izmjene Zakona o PDV-u, kojima se smanjuje stopa sa 25 i 13 na 5,0 posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Vlada predlaže i proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te higijenske potrepštine.

Stopa PDV-a od 5,0 posto predlaže se i na isporuke prirodnog plina obavljene u periodu od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023. godine.

Vrijednost poreznih rasterećenja kroz sistem PDV-a procjenjuje se na 2,1 milijarde kuna (gotovo 300 miliona eura).

Domaćinstvima i poduzetnicima podrška za plin

Kako bi ublažila rast troškova za plin, Vlada je odlučila domaćinstvima subvencionirati dio cijene plina. i to direktno na računu podrškom od 10 lipa (1,3 eurocenti) po kilovatsatu (kWh).

Taj će se iznos iskazivati na računu posebnom stavkom, a opskrbljivači će zahtjev za nadoknadom za popust slati Ministarstvu gospodarstva, koje će ga podmirivati svaki mjesec od aprila 2022. do marta 2023. godine.

Podršku će dobiti i mikro, mali srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati.

Ta će se podrška ostvarivati vaučerom na iznos podrške male vrijednosti.

Svaki mjesec se subvencionirani iznos odbija sa vaučera dok ga ne potroši ili zaključno s računom za mart 2023. godine.

Trošak subvencioniranja dijela cijene plina za domaćinstva te mikro, male i srednje poduzetnike je ukupno 1,2 milijarde kuna (oko 160 miliona eura), a finansirat će se prodajom emisijskih jedinica stakleničkih plinova na aukciji u Hrvatskoj.

Vlada je odlučila na tržište pustiti obavezne zalihe nafte i naftnih derivata, i to 22.000 tona dizela, koji će se prodavati po postignutim tržišnim cijenama.

Mjere za socijalno ugrožene

Nekoliko usvojenih uredbi, odluka i zaključaka u srijedu odnosi se na mjere pomoći socijalno ugroženim građanima.

Trenutno naknadu od 200 kuna (26,5 eura) za električnu energiju dobijaju korisnici zajamčene minimalne naknade (51.000 osoba) i korisnici lične invalidnine i njihovi članovi domaćinstva (40.000 osoba).

Vlada prihvaćenim uredbama krug korisnika te naknade proširuje i na korisnike nacionalne naknade za starije osobe (5.700 osoba).

Ujedno, naknadu koja se sada dobiva za električnu energiju proširuje i na plin te udvostručuje mjesečni iznos – sa 200 na 400 kuna (26,5 na 53 eura).

Vlada je odlučila i o mjesečnoj naknadi za 46.000 pružatelje socijalnih usluga.

To se odnosi na pravne osobe, kojih je 1.100 i koje skrbe o 40.000 korisnika – oni će dobiti mjesečnu naknadu od 1.000 do 4.000 kuna (132 do 530 eura).

Naknada će biti dostupna i udomiteljskim porodicama – mjesečna naknada od 400 kuna (52 eura) za 2.570 udomiteljskih porodica i 6.000 korisnika.

Energetski dodatak za penzionere

Vlada je donijela odluku i o isplati jednokratnog dodatka penzionerima radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.

Taj takozvani energetski dodatak odnosi se na 721.000 penzionera s penzijom do 4.000 kuna (530 eura), a iznos od 400 do 1.200 kuna (53 do 159 eura) ovisit će o visini penzije.

Paket mjera predviđa i podršku za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo, podršku male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavku umjetnog gnojiva.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela Odluku o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice, kukuruza i ječma, a ta je tačka označena stepenom tajnosti “vrlo tajno” i pojedinosti ne mogu biti objavljene.

Također, donesena je Odluka o vanrednoj nabavci roba strateških robnih zaliha.

Izvor: Agencije