Od početka pandemije umrlo tri miliona ljudi

Dužnosnica WHO-a, Maria Van Kerkhove upozorila je na ekspanziju pandemije, kazavši da sada ‘raste eksponencijalno’.

Pogled na sarajevskoj groblje Vlakovo, na kojem se povećan broj ukopa preminulih zbog korona virusa (Armin Durgut / PIXSELL)
Pogled na sarajevskoj groblje Vlakovo, na kojem se povećan broj ukopa preminulih zbog korona virusa (Armin Durgut / PIXSELL)

Od otkrića korona virusa u Kini u decembru 2019, u svijetu je službeno evidentirano više od tri miliona smrtnih slučajeva od COVID-a 19, podaci su agencije AFP koji se temelje na izvještajima zdravstvenih vlasti objavljenim u subotu ujutro, prenosi Hina.

Nakon laganog zatišja koje je nastupilo u martu, broj smrtnih slučajeva na dnevnoj bazi ponovno raste u cijelom svijetu. Prosječno je prošle sedmice u svijetu dnevno bilo više od 12.000 smrtnih slučajeva, čime se svijet približava brojci od 14.500 svakodnevnih smrtnih slučajeva zabilježenih krajem januara, kada je epidemija koronavirusa bila na vrhuncu.

Kritična tačka

Pandemija je došla do “kritične tačke”, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). S jedne su strane zemlje poput Izraela koje je uspijevaju obuzdati zahvaljujući intenzivnoj kampanji cijepljenja, a s druge su one poput Indije koje bilježe meteorski porast novozaraženih i smrtnih ishoda od posljedica bolesti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, evropskoj državi koju je COVID-19 najteže pogodio (127.225 smrtnih slučajeva), danas se dnevno evidentira samo tridesetak smrtnih slučajeva. Za usporedbu, krajem januara, na vrhuncu pandemije ondje je dnevno od posljedica COVID-a umiralo više od 1.200 zaraženih.

Zemlja koja je u ponedjeljak izašla iz razdoblja tromjesečnog zatvaranja, masovnu je kampanju cijepljenja pokrenula početkom decembra. Od tada je bar jednu dozu cjepiva primilo 60 posto odrasle populacije.

Istodobno je u Sjedinjenim Američkim Državama, COVID-om najpogođenijoj zemlji u svijetu s 566.224 smrtnih slučajeva, od kraja januara evidentiran je pad broja oboljelih i umrlih, premda su brojevi u nekim saveznim državama ponovno u porastu.

Prednost cijepljenja

Prednost cijepljenja vidljiva je i u Izraelu, u kojemu je bar jednu dozu cjepiva primilo 60 posto stanovnika. Ovih dana u Izraelu se dnevno izvještava o samo šest do sedam smrtnih slučajeva, što je gotovo deset puta manje nego na vrhuncu pandemije krajem januara.

Nasuprot tim podacima, u nekoliko se zemalja svijeta zdravstvene vlasti svim silama bore da spriječe ponovno razbuktavanje pandemije. Dužnosnica WHO-a, Maria Van Kerkhove u utorak je upozorila na ekspanziju pandemije, kazavši da sada “raste eksponencijalno”.

Brazil, druga zemlja na svijetu po broju mrtvih (368.749 mrtvih) od posljedica COVID-a, svakodnevno izvještava o oko 3.000 smrtnih slučajeva, što je gotovo četvrtina smrtnih ishoda od COVID-a u svijetu. Od sredine februara taj se broj više nego udvostručio, a od 7. marta u Brazilu se na dnevnoj bazi evidentira najviše smrtnih slučajeva u svijetu.

I u Indiji velikom brzinom raste broj smrtnih ishoda od COVID-a. U toj se državi s 1,3 milijarde stanovnika dnevno evidentira više od 1.000 smrtnih slučajeva ili devet puta više nego početkom marta, što je porast koji prati porast zaraženih (više od 188.000 dnevno u odnosu na 15.000 početkom marta).

U svijetu je od početka pandemije zabilježeno više od 139.miliona slučajeva zaraze korona virusom, a taj broj trenutno iznosi 730.000 novozaraženih dnevno. I ta se brojka kontinuirano povećava od kraja februara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO