Direktor Deutsche Bank: Inflacija će dugo biti visoka

Christian Sewing je kazao kako će inflacija ostati visoka duži period, dodajući kako bi se Evropska centralna banka trebala brže baviti inflacijom.

Christian Sewing: Pitanje visoke inflacije je potcijenjeno (EPA)

Glavni izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing izjavio je kako će inflacija ostati visoka duži period, dodajući kako bi se Evropska centralna banka (ECB) trebala brže baviti inflacijom.

U obraćanju na bankarskoj konferenciji u Frankfurtu, Sewing je govorio o pogoršanju ravnoteže ponude i potražnje u globalnoj trgovini i rastu inflacije, koja je uslijedila porastom potražnje tokom pandemije korona virusa u eurozoni.

Ističući da je pitanje visoke inflacije potcijenjeno, kazao je kako bi ECB trebao brže djelovati u borbi protiv inflacije.

“Mislim da je ECB trebao ranije reagirati”, dodao je, prenosi Anadolija.

Najviši nivo inflacije u 13 godina

Prema podacima objavljenim ranije ove sedmice, inflacija u eurozoni dostigla je u oktobru 4,1 posto, zbog povećanja troškova energije, što je najviši nivo u posljednjih 13 godina.

U Njemačkoj, lokomotivi evropske ekonomije, godišnja inflacija, koja je u septembru iznosila 4,1 posto, porasla je na 4,5 posto u oktobru, prvi put od 1993. godine.

Porast inflacije su izazvali cijena energenata, problemi sa snabdijevanjem i pandemija korona virusa.

Izvor: Agencije