S. Koreja potvrdila ispaljivanje projektila, sazvana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Pjongjang rekao da se radi o ‘novom tipu’ balističkog projektila koji se može ispaliti s podmornice, vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a sazvana na zahtjev Velike Britanije i SAD-a.

Novi tip projektila ima naprednu kontrolu vodljivosti koja uključuje i bočnu pokretljivost kao i mogućnost obilaženja prepreka, saopćila je Sjeverna Koreja (EPA)

Nakon što je Sjeverna Koreja potvrdila kako je ispalila novi probni balistički projektil s podmornice, za srijedu je sazvana vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na zahtjev Velike Britanije i SAD-a.

Još tokom utorka vojska Južne Koreje prijavila je kako je na svojoj istočnoj obali primijetila ispaljivanje probnog projektila sa sjevernokorejske podmornice.

Kako je javila sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, radi se o “novom tipu” balističkog projektila koji se može ispaliti s podmornice.

“Novi tip projektila ima naprednu kontrolu vodljivosti koja uključuje i bočnu pokretljivost kao i mogućnost obilaženja prepreka, a to će uvelike pomoći u podizanju odbrambene tehnologije naše zemlje na viši nivo kao i ojačati podvodnu operacijsku sposobnost naše mornarice”, objavila je KCNA.

Ovi projektili imaju manji domet od ranije verzije, ali su tanji što znači kako ih se može uskladištiti više na svaku pojedinu podmornicu.

Niz testiranja

Japanski premijer Fumio Kishida kazao je ranije da su detektirana dva balistička projektila, ustvrdivši kako je “žalosno” što Sjeverna Koreja posljednjih sedmica provodi niz testnih ispaljivanja projektila.

Predstavnici stotina međunarodnih kompanija i međunarodnih oružanih snaga okupili su se u Seulu na svečanom otvaranju Međunarodne izložbe avijacije i odbrane (ADEX), najvećem južnokorejskom sajmu vojne opreme, na kojemu se predstavljaju borbeni avioni nove generacije, jurišni helikopteri, bespilotne letjelice i drugo napredno naoružanje, kao i svemirske rakete i civilni avioni.

U Seulu se sastaju i šefovi obavještajnih službi Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana kako bi, između ostaloga, razgovarali o situaciji sa Sjevernom Korejom, izvijestila je novinska agencija Yonhap pozivajući se na izvor iz vlade.

Južna Koreja sprema se u četvrtak testirati svoju prvu svemirsku raketu-nosač domaće proizvodnje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO