Hrvatski branitelji ne žele srpske pisce

Riječ je o uspješnom hrvatskom izvoznom pozorišnom proizvodu koji je prihvaćen u svijetu (Al Jazeera)

Udruženje hrvatskih branitelja domovinskog rata (UHBDR 91) traži odlaganje datuma održavanja međunarodne kulturne manifestacije “Evropska noć pozorišta” zato što im, osim datuma održavanja, smeta i to što će se na repertoaru naći i tekstovi pisaca iz Srbije, piše portal teatar.hr.

Ova, kako se navodi, jednodnevna manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima održava se devetu godinu zaredom, a riječ je, inače, o vrlo uspješnom hrvatskom izvoznom pozorišnom proizvodu koji je prihvatilo najmanje deset evropskih zemalja.

Udruženju branitelja, međutim, ove godine sporan je datum koji se poklapa s obilježavanjem Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. novembra.

Tradicionalno, ova jednodnevna manifestacija održava se treće sedmice u novembru.

Portal prenosi da je Udruženju branitelja, osim datuma, sporna činjenica da će se na repertoaru naći predstave nastale prema tekstovima pisaca, između ostalog, i iz Srbije, kao i to što će ova međunarodna pozorišna manifestacija zauzeti prostore koje bi, kako smatraju, trebalo iznajmiti za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Osim zauzimanja pozorišnih prostora u Noći pozorišta, branitelji zamjeraju i zauzimanje medijskog prostora.

Četiri decenije Riblje čorbe

Na isti dan koncertom u Ljubljani bend iz Srbije Riblja čorba slavi 40. godišnjicu karijere.

Premda koncert benda iz Srbije i “Evropska noć pozorišta” nemaju nikakve veze jedno s drugim, UHBDR 91. ovu koincidenciju smatra podjednako spornom.

“Srbija i Crna Gora, kako smo saznali, neće odustati od Noći kazališta 18. studenog, već su, navodno, dale uputstvo svima kojih se to tiče da toga dana igraju samo ‘vedre i smiješne’ predstave, jer ‘kad je bal, nek je bal'”, stoji, između ostalog, u zahtjevu spomenutog udruženja, u kojem se još dodaje:

“Četnička rock grupa Riblja čorba 18. studenog u Ljubljani (Slovenija) priprema veliki koncert u čast i slavu ‘oslobođenja Vukovara’, odnosno 40. godišnjice njihovog rada”.

Izvor: Agencije