Društvene mreže bruje: Napadi na manjine u SAD-u

Veliki broj korisnika društvenih internetskih mreža prenosi svoja negativna iskustva koja označavaju „Prvi dan“ nakon izbora Republikanca Donalda Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Provokacija i napada nisu pošteđeni djeca niti žene, a svi napadači su bili bijelci koji su uzvikivali kako je sa novim predsjednikom došlo vrijeme „da se očisti bijela država“, te da se „svi uljezi vrate kući“.

„Izašla sam jutros na trčanje i pokušala presabrati osjećanja. Srednjoškolci su za mnom uzvikivali kako se trebam vratiti u Afriku. Djeca ljudi!“, između ostalog napisala je Nichole McGhee.

Julio Puentes je čekao svog sina ispred vrtića.

„Mala djevojčica i dječak (iz njegovog razreda) govorili su kako su glasali za Trumpa i provocira jedno latino dijete govoreći kako je Meksikanac i kako će ići u drugu školu i što će se vratiti u Meksiko“, navodi on.

Adriana Medina objavila je situaciju koja se desila njenoj sestri:

„Bila sam u školskom autobusu i grupa djevojaka iz škole St.Francis je ušla. Pogledale su okolo, a jedna me je pogledala i kazala: ‘Zar ne trebate sjediti u zadnjem dijelu autobusa?’. Pogledala sam okolo i vidjela uglavnom tamnopute i latino djevojke u srednjem dijelu autobusa. Upitala sam je da ponovi šta je rekla, na što je ona kazala: ‘Zar ne trebate sjediti na kraju autobusa, pa Trump je sada predsjednik!“

Maha Abdul Gawad je napisala:

„Moj prvi rasistički događaj, sa novim predsjednikom, desio se u Wallmartu danas kada mi je žena došla i skinula mi maramu sa glave, te rekla kako ‘ovo nije dozvoljeno ovdje, pa se idi objesiti sa njime oko vrata, a ne preko glave'“.

Izvor: Al Jazeera i agencije