Regija: U BiH najgora poslovna klima

Negativna poslovna klima i trend zatvaranja kompanija nisu zaobišli ni našu regiju.

U Bosni i Hercegovini, koja prema izvještaju Svjetske banke ima najgoru poslovnu klimu u regiji, u prošloj godini zatvoreno je blizu 10.000 biznisa.

Dodatnu otežavajuću okolnost predstavlja i kompliciran birokratski aparat koji koči otvaranje novih kompanija, saznaje Al Jazeerin novinar Emir Nuhanović

Kičma ekonomije

U svijetu je poznata jedna parola. Mala i srednja preduzeća predstavljaju kičmu jedne ekonomije.

To izgleda nije slučaj u Bosni i Hercegovini gdje oko trećine ukupno zaposlenih radi u javnom sektoru, a poslovna klima je iz dana u dan sve gora.

Erol Mujanović dobro je upoznat sa ovom situacijom. Iako je kroz UN-ov program zapošljavanja mladih napravio progresivne promjene po pitanju spajanja poslodavaca sa radnom snagom, generalna situacija ipak je nezavidna.

Procedura za otvaranje novog preduzeća je jedan od glavnih indikatora kojeg investitori gledaju prilikom odluke o pokretanju poslovanja. S toga broj procedura i vrijeme potrebno za njihovo izvršenje moraju biti što manji.

Pokretanje poslovanja

Po tom pitanju, zemlje regije stoje ovako: Prema izvještaju svjetske banke, firmu ćete najlakše registrirati u Makedoniji, koja od 183 ekonomije u kojima je rađena analiza, nalazi na sedmom mjestu.

Zatim slijede Crna gora na 47. mjestu. Hrvatska je na solidnom 67. mjestu. Srbija je tik iznad polovine liste na 91. mjestu, a najgore je rangirana Bosna i Hercegovina koja se nalazi na nekonkurentnom 163. mjestu.

Makedonija je otišla i korak dalje. Omogućili su registraciju firme preko Interneta.

Aleksandar Gjorgijev, portparol Vlade Makedonije kaže da pri registraciji nije potrebno fizički dostaviti dokumenta.

“U nekoliko koraka, elektronskom aplikacijom stvorili smo mogućnost da se jedna kompanija osnuje za četiri sata od momenta kada se podnose zahtjev do momenta formalizacije biznisa”, rekao je Gjorgijev.

Dvanaesti korak pri osnivanju firme u BiH je dodjeljivanje PDV broja u poreskoj upravi.

To osnivačima predstavlja problem, jer dok ne dobiju PDV broj, na konto firme ne mogu kupiti ni olovku.

Izvor: Al Jazeera