Tour de France: Cancellara pobjednik prologa

Švicarac Fabian Cancellara (RadioShack) pobjednik je prologa ovogodišnjeg, 99. izdanja najveće svjetske biciklističke utrke, Tour de Francea, 6.4 kilometara dugačkog pojedinačnog kronometra u Liegeu.

Cancellara je zadanu dionicu prešao za 7:13 minuta, sedam sekundi brže od drugog Britanca Bradleya Wigginsa (Sky) i trećeg Francuza Sylvaina Chavanela (Omega Pharma-Quickstep).

Ovo je Cancellari već peti put u karijeri da je bio najbrži prvoga dana Toura. Prvi je put to ostvario također u Liegeu prije osam godina, a isto je ponovio i u Londonu 2007., Monacu 2009., te Rotterdamu 2010.

Hrvat Kišerlovski na 152. mjestu

Najbolji hrvatski biciklist Robert Kišerlovski (Astana), u svom prvom nastupu na Touru, u konkurenciji 198 vozača zauzeo je 152. mjesto sa 42 sekunde slabijim vremenom od Cancellare.

Iako je Kišerlovski specijalist za brdske etape, dok mu je vožnja na kronometar slabost, u subotu je u Liegeu ostvario rezultat slabiji od očekivanja.

Kako je iz Liegea tokom utkre izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, Kišerlovski (25) je kazao kako će, zbog činjenice da se takmiči prvi put, iz dana u dan biti motiviran.

Kako je izvijestila Drlja, biciklisti u svom životu sve podređuju ovoj utrci. U pauzi Britanac Mark Cavendish, jedan od najboljih, minute poklanja porodici.

Život na cesti

I ostali članovi ekipe, ne samo takmičari, cijeli svoj život sele  na cestu i prilagođavaju obavezama.

„Jedan sat ako ostaneš negdje vani ili slično je već dovoljno da se osjećaš umorniji i na kraju je to sve bitno“, kaže Slovenac Kristjan Koren.

„Na primjer, ako na utrci svaki dan odeš jedan sat kasnije spavati od ostalih biciklista , ti si na kraju skoro jedan cijeli dan u minusu sa spavanjem.“

Kako je kazala Drlja, raspored je jasno zacrtan: nakon četiri do pet sati vožnje na utrci slijedi tuširanje u autobusu. Tu su i kuhinja i kutak za odmor. Slijedi odlazak u hotel, masaža, večera i spavanje u 22 sata.

„Uz stazu utrke kroz Francusku u iduća će se tri tjedna izmijeniti na stotine tisuća ljudi. 24.000 policajaca će svaki dan brinuti za sigurnost biciklista i posjetitelja. Grad na istoku Belgije diše biciklistički – tu sve počinje“, kazala je Drlja.

Izvori: Al Jazeera i agencije