Platini: ‘Putujući EURO’ moguć 2020.

Platini: Odluka o domaćinu ili domaćinima Evropskog prvenstva 2020. bit će donesena do januara (Reuters)

Predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Michel Platini najavio je da bi Evropsko prvenstvo u nogometu 2020. godine moglo biti održano u više evropskih zemalja.

Turska je bila glavni kandidat za organizaciju ovog prvenstva, međutim, ta zemlja želi organizirati i olimpijadu iste godine, zbog čega Platini razmatra novu, do sada neviđenu opciju organiziranja EP-a.

„Evropsko prvenstvo 2020. godine bi se moglo igrati širom Evrope. To je nešto o čemu moramo dobro razmisliti“, izjavio je Platini.

„Mogli bismo imati jednu zemlju sa 12 gradova domaćina, ili bi se moglo raditi o 12 ili 13 gradova širom Evrope. To je samo ideja, ali u današnjem vremenu, kada je putovanje avionom jeftino, sve je moguće“, kazao je Platini.

Odluka do januara

On je rekao kako će u decembru biti održan sastanak državnih nogometnih federacija, a da će konačna odluka biti donesena tog mjeseca ili u januaru sljedeće godine.

Upitan kako bi gledatelji putovali između gradova ako bi se mečevi igrali širom Evrope, kazao je da putovanje avionom nije skupo kao što je nekad bilo.

„Lakše je letjeti od Londona do Pariza ili Berlina, nego od Cardiffa do Gdanska“, kazao je on. „Četiri meča igrala bi se na jednom stadionu. Ovo je velika debata.“

Na sljedećem Evropskom prvenstvu, koje će se održati u Francuskoj 2016. godine, učestvovat će 24 tima.

Platini je kazao da nije vjerovatno kako će se takmičenje proširiti na 32 tima, jer bi se time smanjio i kvalitet igre.

Na trenutnom EURO takmičenju, čiji su domaćini Poljska i Ukrajina, učestvuje 16 timova. U finalu u nedjelju snage će odmjeriti reprezentacije Italije i Španije.

Izvor: Agencije