Ruskom trgovcu oružjem 25 godina zatvora

Viktor But uhapšen je 2008. godine u Bangkoku (Reuters)

Rus Viktor But (45), proglašen krivim 2011. godine za krijumčarenje oružja, osuđen je u četvrtak na sudu u New Yorku na 25 godina zatvora.

Bivši pilot Crvene armije, prema kome je napravljen lik koji je utjelovio Nicolas Cage u filmu “Gospodar rata” (Lord of the War) iz 2005. godine, u SAD-u se smatra jednim od najvećih svjetskih krijumčara oružja.

Rusija kritizirala presudu

Rusija je kritizirala presudu američkog suda nazvavši je “neosnovanom i politički motiviranom”.

“Američki sistem pravosuđa, djelujući očigledno na osnovu političke naredbe, odbacio je argumente advokata odbrane svojom i optužbom i presudom u slučaju Buta”, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

But je pristao prodati 100 usavršenih raketa zemlja-zrak i blizu 5.000 kalašnjikova (AK-47) na sastanku u hotelu u Bangkoku s pripadnicima FARC-a, odnosno članovima DEA-a.

Sutkinja Shira Scheindlin osudila je Buta na najmanju predviđenu kaznu od 25 godina zatvora za jednu od tačaka optužnice, te na po 15 godina za preostale tri tačke, ali je odlučila sve spojiti u jedinstvenu kaznu od 25 godina.

Bivši pilot Crvene armije u SAD-u se smatra jednim od najvećih svjetskih krijumčara oružja.

“Dvadeset i pet godina, to je dosta”, rekla je nakon što je But još jednom u sudnici ustvrdio da je nedužan.

Čitanje presude Butu odlagano je dva puta na zahtjev odbrane, koja je tražila više vremena kako bi pripremila zahtjev za oslobađanje svojeg klijenta.

Četiri tačke optužnice

Osuđen je za pokušaj prodaje arsenala pušaka i raketa američkim tajnim agentima iz DEA, koji su se predstavljali kao pripadnici odmetnutih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).

Uhapšen je na Tajlandu 2008. godine, nakon što je, prema optužnici, prihvatio ponudu za prodaju tog oružja, kojim su lažni gerilci, kako su mu tvrdili, namjeravali rušiti američke helikoptere koji pomažu kolumbijskoj vojsci u sukobu s FARC-om.

Butovi advokati, koji su već najavili žalbu na presudu, ustrajavaju u tvrdnji da on nikad nije imao namjeru prodavati oružje.

Savezna porota je Buta 2. novembra prošle godine, nakon trosedmičnog suđenja, proglasila krivim po sve četiri tačke optužnice – za urotu s ciljem ubijanja građana SAD-a, urotu s ciljem ubijanja američkih državnih službenika, urotu s ciljem nabavke i prodaje protivzračnih raketa i za urotu s ciljem isporuke oružja terorističkim grupama.

Butovi advokati, koji su već najavili žalbu na presudu, ustrajavaju u tvrdnji da on nikad nije imao namjeru prodavati oružje, već je svojim sagovornicima namjeravao prodati dva teretna aviona.

Advokat Albert Dayan najavio je žalbu na presudu, javio je Itar-Tass.

“Minimalan rok na koji je mogao biti osuđen je 25 godina. Sutkinja ga je mogla osuditi doživotno, ali nije to učinila. Namjeravamo se žaliti, ako bude potrebno i Vrhovnom sudu”, rekao je Dayan po izricanju presude.

Izvor: Agencije