Širom svijeta izvršeno 676 smrtnih kazni

Osobe su pogubljene ili osuđene na smrtnu kaznu zbog niza različitih kaznenih djela (EPA)

Najmanje 676 osoba pogubljeno je u ukupno 20 država tokom 2011. godine, ali broj država koje prakticiraju smrtnu kaznu smanjio se za više od trećine u poređenju s decenijom prije, navodi Amnesty International u godišnjem pregledu smrtnih kazni i pogubljenjih, objavljenom u utorak.

Najveći broj pogubljenja dogodio se u Kini, Iraku, Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, SAD-u i Jemenu, ali je tek deset posto država u svijetu, njih 20 od 198, provodilo pogubljenja prošle godine.

Više od dvije trećine država, njih 140, ne primjenjuje smrtnu kaznu ni u zakonu ni u praksi, a ublaženja ili oprosti smrtne kazne zabilježeni su u 33 države tokom 2011, što je porast u odnosu na 2010. godinu kada su takvi slučajevi zabilježeni u 19 država.

Optuženici su pogubljeni ili osuđeni na smrtnu kaznu zbog niza različitih kaznenih djela, uključujući preljub i sodomiju u Iranu, svetogrđe u Pakistanu, vračanje u Saudijskoj Arabiji, krijumčarenje ljudskih kostiju u Republici Kongo i kaznena djela zloupotrebe droga u više od deset država.

Metode izvršavanja smrtne kazne uključivale su odrubljivanje glave, vješanje, smrtonosne injekcije i strijeljanje.

Krajem 2011. godine, 18.750 osoba čekalo je na izvršenje smrtne kazne, a širom svijeta pogubljeno je najmanje 676 osoba.

Međutim, navedene brojke ne uključuju hiljade pogubljenja, za koje AI vjeruje da su provedena u Kini, gdje se pravi broj provedenih smaknuća drži u tajnosti.

Jasna poruka

Amnesty je još jednom pozvao Kinu da objavi podatke o broju pogubljenih i osuđenih na smrt, kako bi dokazala svoje tvrdnje o promjenama u zakonu i praksi koje su navodno dovele do velikog smanjenja korištenja smrtne kazne u toj državi tokom posljednje četiri godine.

Navedene brojke ne iskazuju u potpunosti ni obim korištenja smrtne kazne u Iranu.

AI posjeduje podatke o značajnom broju smaknuća koja nisu službeno potvrđena. Osim toga, kako navodi Amnesty, najmanje tri osobe pogubljene su u Iranu za zločine koje su počinile prije navršene 18. godine, čime se krše međunarodni zakoni.

„Većina država odustaje od upotrebe smrtne kazne“, izjavio je Salil Shetty, generalni sekretar Amnesty Internationala.

„Šaljemo jasnu poruku vođama malog broja država koje nastavljaju provoditi smrtnu kaznu: ‘Vi ste po tom pitanju u raskoraku s ostatkom svijeta i vrijeme je da poduzmete korake kako biste stali na kraj ovom okrutnom, neljudskom i ponižavajućem kažnjavanju'“.

Na Bliskom istoku došlo je do naglog porasta zabilježenih pogubljenja – gotovo 50 posto više u odnosu na 2010. godinu.

Razlog tome su pogubljenja u Iraku (najmanje 68), Iranu (najmanje 360), Saudijskoj Arabiji (najmanje 82) i Jemenu (najmanje 41), koja čine 99 posto svih zabilježenih pogubljenja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Javna smaknuća

SAD je ponovno jedina država na oba američka kontinenta i jedina članica grupe G8 koja provodi pogubljenja zatvorenika. U 2011. godini pogubljena su 43 zatvornika.

U Evropi i bivšem SSSR-u nije bilo izricanja i izvršavanja smrtnih kazni, osim u Bjelorusiji gdje su pogubljene dvije osobe. Na Pacifiku nije bilo izricanja smrtnih kazni, osim u Papui Novoj Gvineji gdje je izrečeno pet smrtnih kazni.

U Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji i Somaliji, kao i u Iranu, provodila su se javna sudska smaknuća.

U većini država u kojima su osobe bile osuđene na smrt ili pogubljene, suđenja nisu zadovoljila međunarodne standarde pravednog suđenja. To je uključivalo iznuđivanje „priznanja“ mučenjem.

U nekim se državama strani državljani mnogo češće suočavaju sa smrtnom kaznom, posebno u Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Singapuru i Tajlandu.

Međutim, čak i u onim državama koje nastavljaju izvršavati smrtnu kaznu u velikoj mjeri, u 2011. je postignut određeni napredak.

U Kini je vlada ukinula smrtnu kaznu u 13 slučajeva, koji uglavnom pripadaju sektoru privrednog kriminala. U SAD-u je broj pogubljenja i izricanja novih smrtnih kazni dramatično opao u odnosu na prošlu deceniju.

„Čak i među malom grupom država koje su provodile pogubljenja u 2011, možemo vidjeti postupni napredak. To su mali koraci, ali za takve se postupne mjere pokazalo da u konačnici dovode do ukidanja smrtne kazne“, tvrdi Shetty.

„To se neće dogoditi preko noći, ali ustrajat ćemo u tome da smrtna kazna jednog dana postane stvar prošlosti“.

Amnesty International protivi se smrtnoj kazni beziznimno, u svim slučajevima, neovisno o prirodi zločina, svojstvima počinitelja kao i metodi koju država koristi u provođenju pogubljenja.

Izvor: Agencije