Annan ‘optimističan’ odlazi iz Sirije

Annan: Stanje u Siriji loše i opasno (AP)

Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan izjavio je kako je optimističan nakon drugog kruga pregovora sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom održanim u nedjelju, no također je kazao kako će biti teško postići sporazum o prekidu krvoprolića.

“To će biti teško i zamršeno, no moramo se nadati”, rekao je novinarima u Damasku. “Optimist sam iz više razloga”, rekao je, podsjetivši na opću želju za postizanjem mira u Siriji.

Podsjetio na afričku izreku

Novinare je također izvijestio kako je Assadu iznio neke konkretne prijedloge te je pozvao na hitan prekid ubijanja u Siriji, gdje je dosad, prema UN-ovim podacima u posljednjih godinu dana smrtno stradalo više od 7500 ljudi. Vlasti tvrde da su ustanici ubili 2000 vojnika.

“Podsjetio sam predsjednka na staru afričku izreku koja glasi: Ako ne možete promijeniti smjer vjetra, promijenite pravac plovidbe”, rekao je Annan, dodavši kako Sirija mora prihvatiti promjene i reforme.

Annan, koji se u nedjelju u Damasku sastao i s vjerskim poglavarima, kazao je kako je stanje ondje loše i opasno te da su svi Sirijci odgovorni i pozvani da pomognu u procesu ozdravljenja i izmirenja nacije. On u nedjelju navečer napušta Siirju, odakle odlazi u Katar.

Pojačani napadi na Idlib

Sirijska vojska u nedjelju je pojačala napade na pobunjeničku pokrajinu Idlib, planinsku pokrajinu na sjeverozapadu Sirije koja graniči s Turskom, a širom zemlje je u subotu navečer smrtno stradalo 19 osoba, izvijestila je sirijska nevladina organizacija.

Nakon bombardiranja grada Idliba u istoimenoj pokrajini koji je u subotu bio poprište žestokih sukoba između vojske i ustanika, i u koji su ušle vladine snage, vojska je pokrenula akciju u pokrajini Jisr al-Shughour, rekao je predsjednik sirijskog Opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

“U nedjelju ujutro počeli su žestoki sukobi između dezertera i pripadnika sirijske vojske u području al-Janoudiehe”, blizu spomenutog područja, rekao je Rahman.

Izvor: Agencije