SAD uvele nove sankcije Iranu

„Nećemo dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje“, kazao je Panetta u Kongresu (Getty Images)

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije usmjerene protiv obavještajnih službi Irana nakon što je ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Leon Panetta kazao da Iran obogaćuje uranijum, ali da trenutno nema indikacija da je Teheran odlučio razviti atomsko oružje.

SAD su u petak usvojile tri odvojena paketa sankcija  protiv obavještajne službe Irana i Ministarstva obavještajnih poslova i sigurnosti (MOIS), izjavila je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

“MOIS je na listi sankcioniranih zbog svoje umiješanosti u ozbiljna kršenja ljudskih prava iranskog naroda kao i zbog podrške terorističkim grupama, uključujući Al-Qaedu, Hezbollah i Hamas”, rekla je ona.

Kršenje ljudskih prava

Nuland je dodala da se drugi dio sankcija odnosi na podršku MOIS-a sirijskom režimu u brutalnoj represiji sirijskog naroda.

“Uveli smo i finansijske i vizne sankcije MOIS-u zbog ozbiljnih slučajeva kršenja ljudskih prava u svojoj vlastitoj zemlji”, rekla je ona.

Ona je dodala da sankcije ističu djelatnosti MOIS-a i ohrabrila je američke partnere da “preduzmu slične akcije kao odgovor na umiješanost MOIS-a u ilegalne aktivnosti”.

SAD i Evropska unija ranije su uvele niz sankcija Iranu zbog nuklearnog programa.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Panetta i drugi visoki obavještajni zvaničnici govorili su o iranskom nuklearnom programu u američkom Kongresu tokom zasjedanja različitih komisija u kasnim večernjim satima u četvrtak.

‘Crvena linija’

Ranije je Iran objelodanio napretke u svom nuklearnom programu i zaprijetio naftnim embargom zbog ekonomskih i diplomatskih sankcija nametnutih ovoj zemlji.

„Nećemo dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje“, kazao je Panetta u Kongresu.

„Nećemo dozvoliti Iranu da zatvori Hormuški moreuz. Dodatno, očigledno smo izrazili Iranu ozbiljnu zabrinutost zbog širenja nasilja i činjenice da nastavljaju podržavati terorizam i nastavljaju potkopavati druge države“.

Panetta, bivši direktor obavještajne službe CIA, kazao je da, prema informacijama američkih obavještajnih agencija, Iran nastavlja obogaćivati uranijum.

„Ali, prema obavještajnim informacijama, nema dokaza da su odlučili nastaviti s razvojem nuklearnog oružja. To je crvena linija koja bi nas zabrinula i to bi garantiralo da će međunarodna zajednica, nadamo se zajedno, odgovoriti“, kazao je on.

Direktor nacionalne obavještajne agencije SAD-a James Clapper je rekao da je „tehnički moguće“ da bi Teheran mogao proizvesti nuklearno oružje, ali da to, praktično govoreći „nije vjerovatno“.

Izvor: Agencije