Tadić posthumno odlikovao Srđana Aleksića

Srđan Aleksić je odlikovan Zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva

Povodom Dana državnosti, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić odlikovao je 17 zaslužnih pojedinaca i institucija.

Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva odlikovan je Srđan Aleksić iz Trebinja.

Godine 1993., braneći komšiju, Alena Glavovića, Bošnjaka, od četvorice vojnika Vojske Republike Srpske, Srđan Aleksić je zadobio teške povrede tokom batina koje su mu nanijeli ti vojnici, a podlegao je nekoliko dana kasnije.

Za razliku od gradova u regionu gdje ulice nose njegovo ime, Srđan Aleksić, za svoj ljudski gest u Trebinju nikada nije dobio takvo priznanje.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, za naročite zasluge i uspjehe u predstavljanju Srbije.

Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških bjegunaca odlikovan je Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge na zaštiti i unapređenju pravne države.

Pozorišni reditelj Dejan Mijač odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umjetnosti i kulture.

Teatrolog Jovan Ćirilov odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umjetnosti i kulture.

Doktor Miodrag Stojković odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena za zasluge u naučno istraživačkom radu u oblasti genetike.

Izvor: Al Jazeera