Iran otvorio novo postrojenje za preradu urana

Postrojenje u Isfahanu, oko 420 kilometara južno od Teherana (AFP)

Diplomatski izvori navode da su u podzemnom postrojenju Fordou započeti radovi na obogaćenju urana na fisijsku čistoću od 20 posto, nedaleko od svetog šiitskog grada Koma.

Jedan od diplomata iz Beča je potvrdno odgovorio na pitanje da li su započete operacije u iranskom podzemnom postrojenju, prenosi AP.

Materijal sa te lokacije vrlo lako može biti upotrijebljen za proizvodnju nuklearnih bojevih glava.

Diplomate su istakle da se tim procesom stvara materijal koji se vrlo brzo može nadograditi za upotrebu u proizvodnji nuklearnog naoružanja.

Prema njihovim riječima, materijal sa te lokacije vrlo lako može biti upotrijebljen za proizvodnju nuklearnih bojevih glava.

Oni su naveli da 348 mašina radi u postrojenju Fordo, ističući da sve ove informacije proističu iz izvještaja sa najnovije inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Iran već nekoliko mjeseci najavljuje da se priprema iz najvećeg postrojenja za obogaćenje urana prebaciti rad u Fordo i pojača kapacitet.

Kompliciranje napora

Obogaćeni uran može služiti u civilne i vojne svrhe.


Fereidoun Abbasi Davani [APF/Getty]

Analitičari navode da odluka Islamske Republike da osjetljive aktivnosti obavlja u podzemnom postrojenju omogućava bolju zaštitu od bilo kojeg neprijateljskog napada, ali da se time i kompliciraju diplomatski napori da se dugotrajni spor između Irana i Zapada riješe na miran način.

Direktor iranske organizacije za atomsku energiju (AEO) Fereidoun Abbasi Davani rekao je u nedjelju lokalnim medijima da će podzemno postrojenje za obogaćenje urana uskoro započeti s operacijama.

SAD i druge zapadne zemlje sumnjaju da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava proizvesti atomsku bombu, što Teheran negira i insistira na tome da je namijenjen samo za miroljubive svrhe, prvenstveno za stvaranje električne energije.

AP podsjeća da najnovije sankcije SAD-a prema Teheranu, koje je predsjednik Barack Obama uveo 31. decembra, predviđaju kazne za sve strane finansijske institucije koje u SAD-u sarađuju s iranskom centralnom bankom.

Izvor: Al Jazeera