Arapska liga počela zasjedanje o Siriji

Demonstranti pale slike Hafeza al-Assada, bivšeg predsjednika koji je ustoličio svog sina Bashara al-Assada (Reuters)

Ministri spoljnjih poslova zemalja članica Arapske lige (AL) danas u Kairu razmatraju mogućnost da zatraže pomoć Ujedinjenih nacija njihovoj misiji u Siriji koja nije dovela do okončanja desetomjesečnog nasilja nad demonstrantima u toj zemlji, prenosi Fena.

Tokom sastanka u nedjelju, arapska misija će izložiti prvi nalaze. Planirano je da šef misije general Mustafa al-Dabi predstavi svoj izviještaj.

Dopisnik Al Jazeere iz Kaira Mike Hanna  navodi da je al-Dabijev “žestoki izvještaj” već predat generalnom sekretaru Lige.

Hanna dodaje da su glavne tačke izvještaja “Nasilje se nastavlja, posmatračka misija je vidjela tijela na ulicama, a sirijske snage nisu povučene iz gradova.”

On također navodi da je Sirijska vlada djelomično ispunila obavezu oslobađanja političkih zatvorenika.

Katar predlaže da budu pozvani tehničari i stručnjaci za ljudska prava iz UN-a kako bi pomogli arapskim posmatračima da utvrde da li Sirija poštuje obećanje da će zaustaviti represiju, navode izvori iz Arapske lige na koje se poziva Reuters. 

Ministri će, također, razgovarati o načinima da misija bude nezavisnija od sirijskih vlasti.

Nasilje nije smanjeno

Britanska agencija navodi da nije došlo do smanjenja nasilja od 26. decembra kada su posmatrači počeli rad u Siriji. 

Premijer Katara šejh Hamad bin Jassem Al Thani izjavio je da Sirija ne provodi mirovni plan Arapske lige koji je prihvatila i da posmatrači zato ne mogu da ostanu u toj zemlji gdje samo gube vrijeme. 

Artiljerija vojske lojalne Basharu al-Assadu [AP]

“Tražimo od posmatrača Arapske lige da dođu posjetiti područja pogođena zračnim napadima, tako da svojim očima mogu vidjeti štetu.”

“I molimo vas da pošaljete nekoga da otkrije tri groblja u Hami, s više od 460 leševa.”

Istovremeno, ruska flota, znak čvrstih veza Moskve i Damaska, usidrila se u pomorskoj bazi Tartusu u Siriji, izvijestila je službena sirijska agencija Sana.

“Brodovi su pristali u Siriji. Cilj njihova posjeta je zbližiti dvije zemlje i učvrstiti prijateljske veze” Rusije i Sirije, rekao je časnik ruske mornarice Jakušin Vladimir Anatolivič, a prenijela je agencija.

“Zapovjednici brodova ruske flote usidrene u Tartusu izrazili su pak svoju solidarnost sa sirijskim narodom”, istaknuvši “prijateljstvo” Moskve i Damaska, dodaje Sana.

Guverner Tartusa, Atef al-Nadaf odao je počast “hvalevrijednom stajalištu Rusije koja je stala uz sirijski narod”, prenosi Hina.

Vjerna saveznica

Sirijski privatni dnevni list al-Vatan, blizak vlasti, objavio je u utorak da će ruska flota koju predvodi nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov pristati u Tartus i ondje ostati šest dana.

Kako piše dnevnik, u sastavu flote su ratni brodovi, podmornice, borbeni zrakoplovi, helikopteri i nekoliko protuzračnih raketnih sustava.

Rusija koja posjeduje pomorsku bazu ispred Tartusa koju je nedavno proširila, pokazala se kao vjerna saveznica Damaska od početka pobune protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sredinom marta.

Moskva je u oktobru uložila veto na nacrt rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti o uvođenju embarga na isporuku oružja Siriji čiji je Rusija glavni dobavljač oružja od vremena Sovjetskog Saveza.

Izvor: Al Jazeera i agencije