Priznanje američkog marinca o masakru u Iraku

Narednik Frank Wuterich i njegov advokat Neal Puckette (lijevo) pred sudom (AFP)

Američki marinac optužen za organiziranje masakra 24 iračka civila u gradu Haditha 2005. godine priznao je krivično djelo nehata, čime je okončana posljednja tačka optužnice.

Narednik Frank Wuterich (31), komandir grupe marinaca, čiji su drugi članovi oslobođeni odgovornosti, priznao je krivicu tokom nagodbe sa vojnim tužiteljima u sklopu koje su povučene optužnice za teža krivična djela, prisilno ubistvo i teški napad.

Glasnogovornik američke vojske Joe Koppel kazao je da će presuda biti izrečena u utorak.

‘Pucajte, onda postavljate pitanja’

„Narednik Wuterich priznao je odgovornost … i složio se i priznaje da je verbalno naredio: ‘prvo pucajte, a onda postavljajte pitanja’, ili ‘ne ustručavajte se da pucate’ i slične riječi“, kazao je Koppel.

„Zbog ove naredbe njegovi marinci nisu pozitivno identificirali mete u dvije kuće. A sada, u fazi presude, odgovarat će za ta djela“.

Među žrtvama je bilo desetero žena i djece koji su hladnokrvno ubijeni iz neposredne blizine. U jednoj kući ubijeno je šestero ljudi, među kojima i žena sa djecom koji su se skrivali u spavaćoj sobi. Većina ih je upucana u glavu.

Preostalih sedam marinaca su oslobođeni optužbi tokom brojnih sudskih procesa, što je izazvalo proteste u Iraku, čije su vlasti tražile da američke trupe izađu pred iračke sudove prije povlačenja američke vojske iz ove zemlje u decembru.

Wuterich se suočava sa maksimalnom kaznom tromjesečnog pritvora, oduzimanja dvije trećine plate tokom tri mjeseca i smanjenjem čina.

Presuda će biti izrečena u Camp Pendleton bazi marinaca sjeverno od San Diega, kazao je glasnogovornik baze.

Pravni zastupnici vojnika tvrdili  su da je do žrtava došlo dok su marinci vjerovali da su pod neprijateljskom vatrom.

Nakon što vojni sudija presudi Wuterichu, konačnu odluku u njegovom slučaju donijet će general Thomas Waldhauser, komandir centralne komande američkih marinaca.

Izvor: Agencije