Šef italijanske mafije uhvaćen u bunkeru

Prema navodima policije, Zagaria je jedno vrijeme boravio u ovom skrovištu blizu grada Caserta u jugozapadnoj Italiji (EPA)

Odbjegli šef notorne italijanske mafije Camorre, Michele Zagaria, uhapšen je u podzemnom bunkeru male kuće blizu Napulja.

Zagaria (53) koji je 16 godina u bjekstvu, u odsutnosti je osuđen na nekoliko doživotnih zatvorskih kazni zbog ubistava, trgovine drogom i iznuđivanja.

Policijska akcija hapšenja šefa clana Casalesi izvedena je u noći s utorka na srijedu, izvijestila je Agenzia Giornalistica Italia.

U akciji, u kojoj je učestvovalo oko stotinu pripadnika sigurnosnih snaga, šef mafije je pronađen u betonskom bunkeru ispod kuće u gradiću Kasapesena, sjeverno od Napulja.

„Pobijedili ste. Država je pobijedila“, kazao je Zagaria policajcima, kako prenosi list Corriere del Mezzogiorno.

Policijska akcija

Italijanska policija je po nalogu tužitelja uhapsila 47 osoba u obračunu sa klanom Casalesi. Uhapšeni su optuženi za članstvo Camorre, kao i iznuđivanje, namještanje izbora i pranje novca. Policija je zaplijenila imovinu u vrijednosti od 100 miliona eura.

„Hapšenje šefa Camorre Michelea Zagarije je vrlo bitan rezultat i vjerovatno fatalan udarac za klan Casalesi“, kazala je Laura Garavini, parlamentarna zastupnica Demokratske stranke.

Garavini je dodala kako je činjenica da je Zagaria uhapšen u svom uporištu bitna da bi se „potpuno odgovorilo na pitanja o zaštiti koju je možda uživao svih ovih godina“.

Mafijaške mreže

“Camorra” je uglavnom aktivna oko Napulja, na jugu Italije. Ta organizacija ima međunarodnu mrežu koja zarađuje na milijarde eura i koja je posebno moćna u trgovini drogom i namiještanju javnih tendera.

Pored “Camorre”, u Italiji djeluju još tri velike mafijaške mreže – sicilijanska “Cosa nostra”, “Sacra corona unita” iz pokrajine Apulija na jugoistoku zemlje i najjača, kalabrijska “Ndrangheta”.

Sicilijanska “Cosa nostra”, koja je bila dugo vremena najmoćnija u Italiji, nastala je sredinom 19. vijeka na Siciliji. Kasnije se proširila na istočnu obalu SAD kada je krajem 19. vijeka veliki broj Sicilijanaca emigrirao u SAD.

Članovi “Cosa nostre” su se u SAD uglavnom bavili jednim poštenim poslom i drugim nezakonitom “iza vela” tog legitimnog. Njihov uspon je počeo u doba prohibcije, odnosno zabrane točenja ili uopće korištenja alkohola u čitavoj SAD.

Kalabrijski mafijaški klan “Ndrangheta” preuzeo je vodeći utjecaj u Italiji od “Cosa nostre”, prije svega zahvaljujući prevlasti koju ima na evropskom tržištu kokaina.

Članovi tog mafijaškog klana koji djeluju na jugozapadu Italije kontroliraju trgovinu drogom na području cijele Evrope, uključujući trgovinu kokainom iz Južne Amerike.

“Sacra corona unita” iz pokrajine Apulija na jugoistoku zemlje je četvrta najznačajnija mafijaška mreža, koja je nastala tokom 70-ih godina i uglavnom se bavi trgovinom ljudima i drogom, a povezana je i sa ruskom i albanskom mafijom i kolumbijskim narko kartelima. 

Iako se, kada se kaže mafija, uglavnom misli na muškarce koji se bavi nelegalnim radnjama, tokom jedne akcije hapšenja na jugu Italije, italijanska policija je uhapsila i osam žena koje su zauzimale visoka mjesta u mafiji.

Uhapšene žene su, prema saznanjima policije, isplaćivale plate svim učesnicima u mafijaškim poslovima i starale se da sve naredbe većih mafijaških “bosova” budu izvršene.

Osumnjičen političar

Prema navodima italijanskih medija, na meti policije je i član parlamenta iz redova stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Nicola Cosentino, koji se već ranije branio od optužbi da je povezan sa Camorrom, samo bi mogao biti uhapšen ako mu parlamentarna većina povuče imunitet.

Italijanski tužitelji tvrde da je Cosetino odigrao „ključnu ulogu“ u vezi s kriminalcima, pomažući mafiji da dobije finansije za izgradnju trgovačkog centra.

Klan Casalesi bio je tema knjige Gomora istraživačkog novinara Roberta Savijana, koji je primoran da živi u bijegu zbog prijetnji.

Po njegovoj knjizi kasnije je snimljen nagrađivani film.

Italijanska policija je u novembru uhapsila Antonija „Bebu“ Iovinea, jednog od lidera klana Casalesi, nakon 14 godina provedenih u bjekstvu.

Iovine, koji je više puta izbjegao hapšenje, uhvaćen je dok je pokušavao skočiti s balkona.

Izvor: Agencije