Objelodanjeni tajni palestinski dokumenti

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat dao ostavku u februaru, nakon što su objelodanjeni “Palestinski dokumenti” (AFP)

Al Jazeera je u januaru objavile više od 1.600 povjerljivih dokumenata u kojima se otkrivaju detalji izraelsko-palestinskih pregovora u protekloj deceniji.

Dokumenti sadrže zapisnike važnih sastanaka predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, Izraela i Palestinske uprave.

Objelodanjeno je da je Palestinska uprava ponudila besprimjerne teritorijalne i sigurnosne ustupke Izraelcima, te otišla mnogo dalje da bi zadovoljila Izrael nego što je javnost ikada saznala.

Britanska regulatorna agencija za medije Ofcom odlučila je da Al Jazeera English nije prekršila pravila emitiranja tokom izvještavanja o Palestinskim dokumentima.

Glasno opravdanje

Odluka je donesena nakon istrage Ofcoma o žalbi koju je bivši glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat uložio u ime Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Erekat, koji je dao ostavku u februaru, nakon što su objelodanjeni “Palestinski dokumenti”, tvrdio je da je njihovom objavom ugrožena njegova privatnost i privatnost PLO-a.

Ofcom je zaključio da je “javni interes važniji od očekivanog prava na privatnost” te odlučio da je Al Jazeera opravdano stekla i objavila ove dokumente.

Pozdravljajući odluku Ofcoma, generalni direktor Al Jazeere Ahmad bin Jasem Al Thani je rekao: 

“Ovo je glasno opravdanje našeg novinarstva, naše odluke da objavimo ove dokumente, te načina na koji smo s njima postupali. Odluka Ofcoma o navodima o ugrožavanju privatnosti je pogotovo važna. Dužnost je novinara da preispituju odluke javno odgovornih ljudi, te da osvijetle hodnike gdje se donose važne odluke.”

Clayton Swisher, šef Al Jazeerinog Odjela za transparentnost objavio je ovim povodom autorski članak u kojem je naglasio:

„Prije devet mjeseci, kad su Al Jazeera i Guardian zajednički objavili Palestinske dokumente, čime je otkriven obim ustupaka koji su palestinski pregovarači tajno obećavali izraelskim vođama tokom decenije pregovora, optuženi smo da smo izvještavali pristrasno. Kao šefa istraživačkog ureda koji je objavio dokumente, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat me je u direktnom televizijskom prijenosu optužio da sam agent CIA-e čija je misija da uništi šanse za državnost Palestine. Danas je Ofcom, kojem je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) tražila da ispita da li smo u izvještajima bili nefer prema ovoj organizaciji i Erekatu, objavio odluku od 19 strana kojom nedvosmisleno opravdava naše izvještaje.“

Slučaj Palestinskih dokumenata  predstavljao je najveće curenje diplomatskih podataka u historiji izraelsko-palestinskog konflikta. Sastojali su se od preko 1.600 papira, uključujući zapisnike sa sastanaka visokih dužnosnika, sigurnosne dokumente i razne prijedloge. PLO, koja ih je prvobitno ocijenila „lažnima“, ubrzo je priznala njihovu autentičnost.

Od 23. do 26. januara, izvještaji Al Jazeere dominirali su svjetskim vijestima, prije nego što su ih prestigli dramatični događaji u Egiptu.

Za manje od sedam dana, Palestinci su se suočili sa više teških istina o mirovnom procesu koji je izašao van kontrole i pregovaračkim ponašanjem svojih neizabranih „predstavnika“ nego možda u svom cijelom životnom vijeku.

Veliki javni interes

Za PLO i Erekata, naši izvještaji su značili deklaraciju rata i borbu za opstanak. Dok je rasla ljutnja prema egipatskom lideru Hosniju Mubaraku, tadašnjem glavnom navijaču PLO-a, glavnim likovima palestinskih pregovaračkih napora trebala je „kontrola štete“. U duhu autoritarnih arapskih režima, to je značilo preturanje našeg ureda u Ramali i prijetnje našim novinarima.

U maju je bivši advokat PLO-a koji je radio za Erekata priznao Guardianu

„Izraelski napad na Gazu i katastrofalni ‘mirovni pregovori’ natjerali su me da otkrijem ono što znam“.

„Nakon što nam je očistio obraz od optužbi za krađu, Ofcom je službeno stavio tačku na Erekatovu glavnu tvrdnju, govoreći: ‘Materijalne činjenice vezane za pregovaračke sastanke o kojima je bilo riječi u emisiji nisu predstavljene ili izbjegnute na način koji je bio nefer prema dr. Erekatu.’ Dodao je: ‘Dok privatnost jeste bila ugrožena u smislu nabavke i korištenja dokumenata, ovaj prekršaj je opravdan, zbog velikog javnog interesa, na Bliskom istoku i globalno“, napisao je Swisher.

Izvor: Al Jazeera