Evropska finansijska kriza: Najteža od Drugog svjetskog rata

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel isposlovali promjene evropskog sporazuma (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u Lajpcigu, na partijskom kongresu svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU), upozorila da se Evropa nalazi u možda najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata i pozvala na više hrabrosti za reforme.

Teška finansijska kriza zaprijetila je rušenjem zajedničke valute eura, pa su uslijedile špekulacije o povratku nacionalnim monetama. Prsti su upereni u Grčku, Italiju, Portugal i Irsku, gdje je javna potrošnja nadmašila i za nekoliko puta njihove prihode.

Automatske sankcije

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je izjavio da će on i Merkel tražiti promjene evropskog sporazuma da bi se „preusmjerila organizacija Evrope“ i zaštitio euro.

U tome su i uspjeli.

„Euro više neće postojati ako se evropske ekonomije ne udruže“, rekao je Sarkozy.

Merkel i Sarkozy predložili su potpisivanje novog ugovora Evropske unije kako bi obnovili povjerenje u evropsku valutu te osigurali da se regionalna dužnička kriza više ne ponovi.

Sarkozy je naglasio da Francuska i Njemačka žele “automatske sankcije” protiv članice eurozone čiji proračunski deficit prelazi tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Britanski premijer David Cameron, koji je pretrpio najviše kritika zbog protivljenja planu spašavanja eura, izašao je pred parlamentarne zastupnike u svojoj zemlji nakon povratka iz Brisela sa samita Evropske unije, kako bi opravdao svoje postupke.

“Otišao sam u Brisel, sa jednim ciljem – da zaštitim britanske nacionalne interese i to sam i uradio”, poručio je 12. decembra Cameron.

Dva miliona radnika javnog sektora izašlo je na ulice kako bi protestiralo protiv vladinih mjera štednje za koje je Cameron kazao da su neophodne kako bi spasio britansku ekonomiju.

Ranije, države eurozone postigle su dogovor oko isplate paketa pomoći u vrijednosti od 7,7 milijardi dolara, dok će Međunarodni monetarni fond (MMF) obezbijediti još tri milijarde Grčkoj, kako bi ova zemlja izbjegla bankrot.

Ostavka Berlusconija

Takođe, italijanski premijer Silvio Berlusconi je 12. novembra podnio ostavku nakon što je donji dom parlamenta te zemlje izglasao paket mjera štednje.

Berlusconi je ranije obećao da će dati ostavku čim parlament usvoji ekonomske mjere koje je zahtijevala Evropska unija da ne bi morala pružati finansijsku pomoć trećoj evropskoj ekonomskoj sili.

Zamijenio ga je ekonomist i bivši član Evropske komisije Mario Monti, sa zadatkom da izvuče Italiju iz dužničke krize.

U Portugalu je desetine hiljada ljudi izašlo  na ulice Lisabona i Porta zbog mjera štednje uvedenih u okviru uslova za dobijanje pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Uglavnom, euro je zasad spašen, a borba protiv krize u Evropi će se nastaviti i u 2012. godini.

Izvor: Al Jazeera