Kosorova službeno predala vlast Milanoviću

U Banskim dvorima u petak je obavljena i formalna primopredaja vlasti, gdje je bivša premijerka Jadranka Kosor dočekala novog predsjednika Vlade Zorana Milanovića

Bivša premijerka predala je novom premijeru izvještaj o radu Vlade Hrvatske u njenom mandatu i izvještaj o stanju javnih finanaija, javlja Hina.

Čestitajući novom premijeru, Jadranka Kosor poželjela mu je da služi Hrvatskoj sa žarom kao što je to i ona činila.

Primajući izvještaje, Milanović je izrazio uvjerenje da su oni vjerodostojni.

Primopredaja vlasti obavlja se i u svim ministarstvima.

Primajući izvještaje, Milanović je izrazio uvjerenje da su oni vjerodostojni.

Vlada predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Milanovića ima 20 ministarstava i 22 člana, uz premijera četiri su potpredsjednika Vlade te 20 ministara, a troje potpredsjednika ujedno su i ministri.

Predstavnici Kukuriku koalicije i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) su 19. decembra, na sastanku u Hrvatskom saboru, dogovorili detalje oko primopredaje vlasti.

Sabor: Referendum 22. januara

Hrvatski sabor je ranije većinom glasova donio paket odluka kojima se utvrđuje da će referendum o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji (EU) biti održan 22. januara iduće godine.

Za paket odluka glasalo je 129 poslanika, a suzdržano je bilo šest HDSSB-ovih poslanika, koji su u raspravi tražili široku raspravu i odgodu referenduma tri mjeseca kako bi se građane dovoljno informiralo o pristupanju EU.

Iako su laburisti prethodno najavljivali da neće podržati novi datum referenduma i u raspravi su tražili njegovu odgodu za sredinu februara, ipak su dali podršku novom datumu.


Dinko Burić (Klub HDSSB) je tražio odgodu
referenduma za šest mjeseci [Pixsell]

Time je izmijenjena saborska Deklaracija o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, s obzirom da je do petka važećom deklaracijom bilo određeno da on mora biti održan najkasnije do 9. januara, odnosno najkasnije 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju EU.

Izglasano je i donošenje Prethodne odluke o pristupanju Hrvatske u EU te Odluke o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju EU, kako bi referendum mogao biti održan 22. januara.

Novi hrvatski premijer je pozvao građane da podrže i privedu kraju “tu važnu hrvatsku priču”.

Jadranka Kosor je rekla kako podržava inicijativu za ulazak u EU, jer je njena Vlada predano radila na dovršetku pristupnih pregovora.

“Ako ne krenemo odmah, nećemo stići obaviti sve poslove, kako one u Hrvatskoj, tako i u zemljama članice EU”, kazala je ona.

Podsjetila je da su protekle dvije godine bile “iznimno teške” i naglasila kako su u HDZ-u “nebrojeno puta dokazali da su im državni interesi iznad svakog pojedinačnog ili ukupno stranačkog interesa”.

Diskusija o odluci

Za laburistu Dragutina Lesara ulazak Hrvatske u EU je milenijski projekt za budućnost zemlje, no referendum bi, prema njegovu mišljenju, trebao biti organiziran, umjesto 22. januara, 12. februara.

Zapitao se jesu li hrvatski građani dovoljno informirani o pristupu Hrvatske u EU, kao i o sadržaju ispregovaranih poglavlja.

Odluku u jednom trenutku moramo donijeti i u životu, i u politici, i u ovoj priči.

Dinko Burić (Klub HDSSB) zatražio je odgodu referenduma za šest mjeseci, a pristali bi, kaže, i na odgodu od tri mjeseca.

HDSSB-ovci su u raspravi zatražili i odgovore na pitanja gubi li Hrvatska ulaskom u EU elemente državnosti, što donosi Lisabonski sporazum, gube li zemlje članice dijelove svog državnog suvereniteta.

Na nedoumice izrečene u raspravi Milanović je odgovorio riječima: “Odluku u jednom trenutku moramo donijeti i u životu, i u politici, i u ovoj priči.”

Izvor: Agencije