Grčka vlada pred kolapsom

Papandreou: Pozivi da podnese ostavku zbog prijedloga o referendumu koji je ugrozio status ove zemlje u eurozoni (EPA)

Šest istaknutih članova vladajuće grčke Socijalističke partije PASOK pozvalo je premijera Georgea Papandreoua da podnese ostavku zbog prijedloga o referendumu koji je ugrozio status ove zemlje u eurozoni.

Ministar finansija Evangelos Venizelos, također član ove stranke, rekao je da grčka pozicija u eurozoni „ne može zavisiti od referenduma“.

Prošle sedmice EU je odobrila paket za pomoć Grčkoj, koji predviđa novi zajam od 130 milijardi eura i otpis 50 posto grčkog duga u privatnom sektoru, nakon čega je premijer najavio referendum.

Dopisnik Al Jazeere iz Atine Jonah Hull, objasnio je da je prije bilo nejasno da li će visoki zvaničnici iz kabineta biti složni po pitanju referenduma.

„Sada se čini da neće. Vanizelos ima visoku poziciju u Socijalističkoj partiji. Smatra se da je on drugi čovjek stranke i da bi je mogao voditi. Za njega se misli da nije veliki pristalica premijera i da nije zadovoljan ovim razvojem događaja. Na kraju, on ništa nije znao o referendumu prije nego što je on najavljen“, rekao je naš novinar.

Ultimatum EU

Uoči sastanka evropskih lidera na samitu grupe G20 u Francuskoj, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručili su grčkom premijeru da je za njih očuvanje eura važnije nego spašavanje Grčke.

Merkel je rekla da se euro može brže stabilizirati „sa Grčkom nego bez Grčke“, ali je dodala da je stabilna valuta ipak važnija od ove zemlje.

„Naši grčki prijatelji moraju odlučiti da li žele nastaviti putovanje s nama“, rekao je Sarkozy, koji je prošle sedmice također izjavio da je članstvo Grčke u eurozoni „greška“.

Moguć bankrot

 

Njemački i francuski lideri najavili su sastanak ministara finansija zemalja eurozone koji će se održati u ponedjeljak, kada će se raspravljati o osnaživanju Evropskog fonda za stabilizaciju eura (EFSF) koji posuđuje sredstva zemljama članicama eurozone u krizi.

Zbog prevrata na berzama izazvanim potezom Grčke, fond je bio prisiljen otkazati prodaju obveznica kojom je planirao prikupiti tri milijarde eura.

Jean-Claude Juncker, predsjednik grupe ministara finansija zemalja eurozone, upozorio je da postoji mogućnost da Grčka bankrotira ukoliko glasači odbiju paket pomoći.

Takav ishod događaja mogao bi značiti opasnost i za mnogo veće ekonomije, kao što su Španija i Italija.

Izvor: Al Jazeera i agencije