Obama traži podršku za zakon o zapošljavanju

Američki predsjednik pokušava obezbijediti podršku za plan o zapošljavanju vrijedan 447 milijardi dolara. (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama započeo je kampanju za stjecanje podrške njegovom nacrtu zakona o zapošljavanju, koji je prošle sedmice odbacio Kongres.

Obama će u naredna tri dana posjetiti Sjevernu Karolinu i Virginiju, koje su od ključne važnosti za njegove šanse da ponovo pobjedi na predsjedničkim izborima zakazanim za 2012. godinu. Američki predsjednik  pokušava obezbijediti podršku bar za neke dijelove njegovog plana o zapošljavanju vrijednog 447 milijardi dolara.

Poruka demonstrantima

Analitičari navode da Obamina posjeta dvjema saveznim državama dolazi u vrijeme protesta protiv “pohlepe korporacija” i ekonomske nejednakosti započetih prije nekoliko sedmica u New Yorku, koji su se proširili i na druge američke gradove, te tokom vikenda podstakli i globalni “Dan bijesa”.

Obama, čija je popularnost u znatnom padu zbog načina na koji rješava ekonomske probleme i visoku stopu nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama, izrazio je saosjećajnost sa zahtjevima pokreta Okupirajmo Wall Street.

“Predsjednik će nastaviti da iskazuje frustraciju koju i sam osjeća prema potrebi da Washington učini više za podršku našem ekonomskom oporavku i da obezbijedi zastupljenost interesa 99 posto Amerikanaca”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, odgovarajući na pitanje da li će Obama poslati neku poruku demonstrantima u New Yorku dok bude u posjeti Sjevernoj Karolini i Virginiji.

Klasni rat

Analitičari navode da američki predsjednik, u svojim nastojanjima da usvoji dio po dio paketa o zapošljavanju, želi izvršiti pritisak na republikance pošto je paket tokom prošle sedmice odbačen na glasanju u Kongresu.

Prema njihovom mišljenju, Obamina strategija je da primora republikance da popuste u svojim stavovima ili da budu smatrani opstrukcionistima zainteresiranijim da zaštite “milionere i milijardere” od plaćanja  jedan posto udjela u porezima.

Republikanci smatraju da Obamin paket karakterizira rasipna potrošnja i povećanje poreza za bogatije Amerikance. Oni optužuju Obamu da ih “demonizira” i da promovira “klasni rat” umjesto da sa njima sarađuje kako bi sporazumno pronašli zajednička rješenja.

Izvor: Agencije