Kenijske trupe ušle u Somaliju

Kenijska vojska je najavila da će krenuti u potjeru za al-Shababovim borcima (EPA)

Kenijske trupe su ušle u Somaliju i protjerale borce al-Shababa iz dvije baze nedaleko od granice u zajedničkoj operaciji sa somalskim vojnicima, izjavio je somalski vojni komandant.

Kenijska vojska je najavila da će krenuti u potjeru za al-Shababovim borcima koje optužuje za nekoliko nedavnih otmica stranaca.

Zračni napadi

Somalski visoki vojni komandant Abdi Yusuf izjavio je da su vojni avioni napali dvije al-Shababove baze u južnoj Somaliji, ali nije mogao potvrditi da letjelice pripadaju Keniji.

“Izvedeni su zračni udari na  al-Shababove baze u blizini Afmadova kasno jučer i danas. Krećemo se prema Afmadovu. Al-Shabab je već napustio grad”, kazao je.

Alfred Mutua, glasnogovornik kenijske vlade, rekao je da su kenijske trupe ušle u južnu Somaliju u borbi protiv al-Shababa, kojeg smatra odgovornim za napade u Keniji.

U odgovoru, al-Shabab je pozvao Somalijce na proteste i napade na kenijske vojnike.

“Kenija je povrijedila teritorijalna prava Somalije prodorom u našu svetu zemlju, ali uvjeravam vas da će se vratiti razočarani, ako Bog da”, rekao je šejh Hasan Turki, visoki lider al-Shababa. “Mudžahedini će ih suočiti sa bolom.”

Turki je pozvao Somalijce da stanu jedinstveno protiv “ovih krvožednih neprijatelja koji su ušli u našu teritoriju uz pomoć somalskih otpadnika”.

Nekoliko svjedoka izvijestilo je o pokretima teško naoružanih trupa u kenijskim pograničnim područjima, sa kamionima punim vojnika koji idu prema granici.

Napad je uslijedio dan nakon što je George Saitoti, kenijski ministar unutarnje sigurnosti, nazvao al-Shabab “neprijateljem” i zavjetovao se na napade protiv njegovih boraca „gdje god da su“.

„Uljezi“ među izbjeglicama

Al-Shabab ili “mladi”, je skupina koja ima za cilj svrgnuti somalijsku prijelaznu vladu i uvesti šerijat.

U samo posljednjih mjesec dana, Britanka i Francuskinja su otete iz odmarališta na kenijskim plažama, u dva odvojena incidenta. Dvije španske humanitarne radnice su otete u četvrtak iz Daadaba, najvećeg izbjegličkog kampa na svijetu, gdje živi  450.000 izbjeglica, pretežno Somalijaca.

Kenijske vlasti su u nekoliko navrata izrazile bojazan da bi se pobunjeničke skupine mogle infiltrirati u Daadabu, kampu koji je od granice udaljen svega 100 kilometara.

Izvor: Al jazeera i agencije