Vladajuća stranka osvojila izbore na Novom Zelandu

Nacionalna stranka Johna Keya imala je pedesetpostotnu podršku u predizbornim anketama. (AFP)

Opoziciona Laburistička stranka Novog Zelanda pretrpjela je poraz na općim izborima, prepustivši pobjedu Nacionalnoj partiji, zbog čega će se John Key vratiti na mjesto premijera.

Vođa opozicije Phil Goff priznao je poraz, rekavši svojim pristalicama da je „narod donio svoju odluku i mi ćemo je prihvatiti ponizno i sa poštovanjem.“

Laburistička partija je imala poraznu noć, osvojivši svega 27 posto glasova. U međuvremenu je Nacionalna partija bila na putu osvajanja 60 od ukupno 121 parlamentarnih mjesta.

Iako se čini da Keyeva stranka neće imati dovoljno glasova da samostalno upravlja, veoma je vjerovatno da će naći podršku manjih stranaka.

Mogući saveznik, Stranka zelenih, osvojila je 11 posto glasova, što je njihov najbolji rezultat do sada.

Po anketama javnog mnijenja urađenim pred početak izbora, Nacionalna partija bi imala malo iznad 50 posto glasova, a opoziciona Laburistička stranka 27 posto.

Ekonomska pitanja

Posmatrači kažu da su glasači zavoljeli Keya nakon načina na koji se borio sa posljedicama potresa u Christchurchu i smrtonosne eksplozije rudnika Pike River.

Nedavna pobjeda ragbi ekipe All Blacks i osvajanje Svjetskog prvenstva je također pozitivno utjecalo na naciju, što je, kako posmatrači vjeruju, išlo Keyu u prilog.

Kampanjom su dominirala ekonomska pitanja, gdje je Key obećao da će nadograditi ekonomsku politiku provođenu u  protekle tri godine, sa naglaskom na aktiviranju ekonomskog rasta smanjenjem dugova, kontroliranim trošenjem i prodajom državne imovine.

Lijepo vrijeme je izmamilo birače na ulice, a u nekim prigradskim glasačkim mjestima zapaženi su veliki redovi.

Key je svoj glasački listić ubacio u školi blizu svog doma u Aucklandu, rekavši kako ništa ne uzima “zdravo za gotovo” uprkos značajnom vodstvu.

„Osjetite kombinaciju uzbuđenja, nervoze i iščekivanja,“ rekao je Key reporterima.

Goff se nadao kasnom oporavku, rekavši da je „sve do glasača.“

Izvor: Agencije