Policija i CIA špijunirali muslimane u New Yorku?

Policija je navodno pratila ljude u knjižarama, barovima, kafićima i noćnim klubovima (Getty Images)

Grupe koje se bave zaštitom ljudskih prava američkih muslimana zatražile su federalnu istragu i saslušanja u Senatu povodom izvještaja da je obavještajna agencija CIA pomagala njujorškoj policiji prilikom špijuniranja manjinskih zajednica.

Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR) objavilo je da sumnja kako su zajedničke akcije CIA-e i policije prekršile Ustav Sjedinjenih Američkih Država, te američki Zakon o privatnosti iz 1974. godine kojim se obavještajnim agencijama brani da špijuniraju Amerikance.

„Vlada se koristila strategijom straha kako bi ugrozila naše građanske slobode. Sada se mi udružujemo kako bi se tome stalo u kraj“, izjavio je menadžer CAIR-a za ljudska prava Cyrus McGoldrick.

CAIR priprema zvanični zahtjev za saslušanje u Senatu zbog navoda u izvještaju, kao i istragu Ministarstva pravde. Ovo ministarstvo je u srijedu objavilo kako će detaljno razmotriti zahtjev.

Doušnici u džamijama

Izvještaj novinske agencije Associated Press (AP) otkrio je kako su određeni agenti njujorške policije (NYPD) imali zadatak da u manjinskim četvrtima prate ljude u knjižarama, barovima, kafićima i noćnim klubovima. Policija je koristila i doušnike u džamijama tokom molitvi.

„Njujorška policija radi daleko iza svojih okvira i prati etničke zajednice na načine koji bi bili, da ih izvodi federalna vlada, kršenje ljudskih prava“, stoji u tekstu AP-a. Glasnogovornik njujorške policije je kazao kako se NYPD „neće izviniti“ za agresivne tehnike koje su razvijene nakon napada 11. septembra 2001. godine. Kazao je kako su „te tehnike pomogle u osujećivanju 13 zavjera u gradu“.

Paul Browne, zamjenik komesara NYPD, izjavio je da njegova policija „svakodnevno šalje hiljade radnika u borbu protiv terorista koji su demonstrirali nekontrolirani ‘apetit’ za novim ubijanjem Njujorčana“.

Za navode CAIR-a kako bi saradnja njujorške policije i CIA-e mogla biti nelegalna, Browne je rekao da „oni griješe“.

Istraga AP-a je bazirana na dokumentima i razgovorima sa više od 40 aktuelnih i bivših zvaničnika NYPD-a i vlade SAD. Novinska agencija je objavila kako su mnogi bili direktno umiješani u planiranje i izvođenje tajnih operacija za vladu.

Iako je većina rekla kako su taktike bile adekvatne i učinile Njujork sigurnijim, mnogi su insistirali da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da razgovaraju sa novinarima o pitanjima sigurnosti. No, Preston Golson, glasnogovornik CIA-e, kazao je kako je tekst AP-a loše prikazao prirodu i domen podrške njegove agencije njujorškoj policiji. Opisao ju je kao veoma važnog kontraterorističkog partnera u gradu koji je bio meta velikog broja zavjera i napada.

„Naša saradnja, u koordinaciji sa FBI, je tačno ono što zaslužuju američki građani i ono što oni trebaju očekivati. Fokus naše agencije je inostranstvo i ništa od podrške za NYPD se ne može nazvati „domaćom špijunažom“, rekao je.

Izvori: Al Jazeera i agencije.