Izraelski napadi na Gazu: Oružje i razmjeri razaranja

Duže od mjesec noćno nebo Pojasa Gaze osvjetljava crveni sjaj bljeskova raketa koje donose smrt i razaranje njenim stanovnicima, a u Gazi ih živi 2,3 miliona.

Isto je i tokom dana, samo su boje drugačije; plavo nebo iznad Gaze postane crno od oblaka dima, koji se dižu iz tek sravnjenih domova.

Od početka najnovijeg napada Izraela na Pojas Gaze, koji je uslijedio nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, izraelska vojska je ubila više od 10.800 ljudi, od toga najmanje 4.300 djece.

Osim toga, hiljade se vode kao nestali ili su zarobljeni ispod ruševina.

Izrael kaže da je pogodio najmanje 12.000 meta širom opkoljene palestinske teritorije u periodu od 7. oktobra do 1. novembra, što ovaj napad čini jednom od najintenzivnijih kampanja bombardiranja u novijoj historiji.

Izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze kako se vidi sa izraelske strane granice sa opkoljenom enklavom [AFP]

Razaranje ekvivalentno dvjema nuklearnim bombama

Prema podacima Euromediteranskog monitora za ljudska prava, Izrael je na Pojas Gaze bacio više od 25.000 tona eksploziva od 7. oktobra, što je ekvivalent dvjema nuklearnim bombama.

Poređenja radi, nuklearna bomba Little Boy (Mali dječak) koju su Sjedinjenje Američke Države bacile na Hirošimu tokom Drugog svjetskog imala je snagu eksplozije od 15.000 tona i uništila je sve u krugu od 1,6 kilometara.

Grafika ispod upoređuje kumulativnu eksplozivnu snagu izraelskih bombi bačenih na Gazu s drugim snažnim eksplozijama.

(Al Jazeera)
Izvor: Al Jazeera