Interaktivno: Odbrana prije svega

Vojni budžet SAD-a u prethodnoj godini iznosio je 611 milijardi dolara – veći je od vojnih budžeta Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Indije, Ujedinjenog Kraljevstva i Japana zajedno.

Ipak, s obzirom na ogromnu američku ekonomiju, ovaj budžet čini “samo” 3,29 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) države.

Analiza kompanije PricewaterhouseCoopers istražila je kojim državama je odbrana najveći prioritet, odnosno koje države izdvajaju najveći postotak BDP-a na vojni budžet.

Na prvom mjestu je Oman, koji na odbranu izdvaja 16,75 posto BDP-a, odnosno 9,1 milijardu dolara. Na drugom mjestu je Saudijska Arabija sa 10,41 posto BDP-a ili 63,7 milijardi dolara, te Sirija, koja izdvaja 8,49 posto BDP-a ili 1,8 milijardu dolara na vojni budžet.

Sve gora situacija na Bliskom istoku, označena sukobima u i oko Sirije, Iraka, Libije i Jemena, značajno je utjecala na povećanje naoružanja u usijanom regionu, ali i među evropskim državama i ostatku svijeta.

Pet država koje su zabilježile najveći skok ulaganja u odbranu su Oman, Kuvajt, Irak, Alžir i Ukrajina. Sve ove države poznate su po robustnoj samoodbrani, a veliki vojni budžeti njihov su historijski prioritet. Te države trenutno se suočavaju sa destabilizirajućim sukobima unutar ili blizu svojih granica, navodi se u izvještaju.

Zemlje regije užeg Balkana ne izdvajaju značajne postotke BDP-a na odbranu.

Prednjači Srbija sa 1,9 posto BDP-a, ili 710 miliona dolara u 2016. godini. Crna Gora izdvaja 1,58 posto BDP-a, ili  67,2 miliona dolara, a Hrvatska 1,38 posto BDP-a ili 695 miliona dolara.

Bosna i Hercegovina izdvaja približno 1 posto BDP-a na odbranu ili 164 miliona dolara. Slovenija je u 2016. godini izdvojila 404 miliona dolara ili 0,93 BDP-a.

Najmanji postotak BDP-a izdvojilo je Kosovo – 0,8 posto ili 51,9 miliona dolara.

Izvor: PricewaterhouseCoopers: Global Defense Perspectives 2017, SIPRI Military Expenditure Database