Charlie Hebdo kritikovan zbog karikature Alana Kurdija

Priredio: Fahrudin Smailović

Francuski satirični list Charlie Hebdo našao se na udaru kritika javnosti nakon što je na naslovnici objavio karikaturu beživotnog tijela sirijskog dječaka Alana Kurdija, koji je stradao na turskoj obali.

Ovaj časopis je ispod naslova “Dobrodošli migranti” napisao “Tako blizu svoga cilja” dok se iza fotografije tijela dječaka nalazi ilustrirana reklama McDonald'sa na kojoj piše “Dva dječija menija za cijenu jednog”.

Sličnu poruku nosi i druga karikatura, pod naslovom “Dokaz da je Evropa kršćanska”. Ona prikazuje osobu koja stoji na vodi dok se pored nje nalazi utopljeni dječak, a u pojašnjenju stoji: “Kršćani hodaju na vodi. Muslimanska djeca tonu”.

Korisnici društvenih mreža žestoko su osudili ovaj potez. Prenosimo neke od objava:

“Odvratno – Charlie Hebdo se izruguje utopljenom sirijskom dječaku Aylanu Kurdiju”, napisao je korisnik Twittera Karl E.

“Ako mislite da je izrugivanje smrti Aylana Kurdija sloboda govora, onda ste vi dio problema”, piše Abu Hashim.

S druge strane, korisnica Wildcard Vidyut kaže: “Mislim da se Charlie Hebdo ne izruguje mrtvom djetetu, već bestidnom svijetu koji to dozvoljava.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Kobaniju ukopani trogodišnji Aylan, petogodišnji Galip i njihova majka Rehan Kurdi, koji su se utopili na putu za Grčku.

Published On 04 Sep 2015
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO