Eurosong u Torinu: Muzički konflikt i evropska dezorijentisanost

Pjesma Evrovizije je nekada važila za prestižni festival muzike, ali je vremenom postala festival kiča, često sramotnih kostima i koreografija, na kojem je muzika ostala u nekom drugom planu.

Prije odlaska na svjetsku turneju, grupa Maneskin je zbog rata i agresije na Ukrajinu otkazala sve zakazane nastupe koje je imala u Rusiji (ANSA)

U zanosu izvedbe njihovog velikog hita “I wanna be Your slave” (“Želim da budem tvoj rob”), na pozornici najpoznatijeg muzičkih festivala u Sjedinjenim Američkim Državama – Coachella Festival, frontmen italijanske rock grupe Maneskin, Damiano David počeo je da poziva na slobodu za Ukrajinu i psuje Putina.

Zagrejana publika ovog prestižnog festivala, koji se nakon dve godine pandemije konačno održao sredinom aprila u kalifornijskom gradiću Indio, oduševljena nastupom popularnog italijanskog benda, skandirala je uz stihove poznate pesme. Harizmatični Damiano je potom skinuo to malo odeće koje je imao na sebi, ostajući u kožnim pantalonama. Poklonio se publici i počeo da recituje deo završnog monologa filma Veliki diktator iz 1940. godine, kada se Charlie Chaplin obratio čovečanstvu rekavši: “Ljudska mržnja će proći, diktatori će umreti, a vlast koju su oduzeli narodu će se vratiti narodu. I sve dok ljudi umiru, sloboda nikada neće nestati”.

Pretpostavljam da većina iz publike tog američkog muzičkog festivala nije ni čula za taj film, kamoli ga pogledala. Međutim, motivacioni govor italijanske rock zvezde hipnotisao je masu. Usledile su opaske na račun predsednika Rusije, na njegovu vojsku, te se čuo i poneki komentar upućen ruskom narodu. Mladi muzičari su zatim zasvirali njihov novi muzički hit, pesmu “Gasoline-Benzin”. Publika je veselo plesala.

Uvertira u najpoznatiji muzički spektakl u Evropi

Pre odlaska na svetsku turneju, grupa Maneskin zbog rata i agresije na Ukrajinu, kako su zvanično saopštili na društvenim mrežama, otkazala je sve zakazane nastupe koje je imala u Rusiji.

“Nastup na muzičkom festivalu u Kaliforniji nadmašio je sva naša očekivanja”, napisao je Damiano u jednom svom postu, kojeg nisu zaobišli mnogobrojni komentari i oštre kritike. S druge strane, ukrajinski parlament na svom zvaničnom Telegram kanalu, zahvalio se članovima grupe Maneskin na podršci koju su im uputili tokom tog koncerta.

Ova rock grupa prošle godine osvojila je prvo mesto na Pesmi Evrovizije koja se održala u Roterdamu. Zahvaljujući toj neočekivanojj pobedi, grad Torino ovoga puta ugostiće od 10. do 14. maja najpoznatiji muzički festival. Maneskin će sa svojom pobedničkom pesmom “Zitti e Buoni” (“Ćutljjivi i dobri”) da otvori spektakl koji Italijani sa nestrpljenjem očekuju. U isto vreme organizatori strahuju da će nastup kontroverznog benda i njegovog frontmena biti samo uvertira u ono što bi ove godine na ovom festivalu moglo da se dogodi.

U okolnostima dok će cela Evropa četiri dana da prati nastupe poznatih pevača i onih koji to nisu, Rusija i Ukrajina vodiće još uvek rat. Dvojica voditelja RAI televizije, Gabriele Corsi i Cristiano Malgioglio, naglasili su da je neizbežno da realnost koju trenutno svi živimo ne bude deo scene na pozornici u Torinu, ali i da je festival jedinstvena prilika za poziv na mir.

Kič, koalicije, osvete

Evrovizija koja postoji već više od pola veka, nekada je važila za prestižni festival muzike. Vremenom je postala festival kiča, često sramotnih kostima i koreografija, na kojem je muzika ostala u nekom drugom planu. Kako su izvođači zapravo predstavnici evropskih i poneke privilegovane države kojoj tu možda i nije mesto, osim pesmica, u pozadini ove manifestacije oduvek su pozornicom dominirale transverzalne osvete, savezi među učesnicima, koalicije protiv neprijatelja, osvete i zavere.

Pored glasova žirija, oko 200 miliona gledalaca, najviše njih iz Istočne Evrope i skandinavskih zemalja, koji verno prate ovaj događaj, imaju pravo glasa putem kojih nagrađuju ili kažnjavaju izvođače. Publika jedne određene zemlje ne može da glasa za svog predstavnika i zato je za dobro pozicioniranje i eventualnu pobedu, najvažnije održavati dobre odnose sa drugim zemljama iz kojih dolaze glasovi.

Prošle godine poslednju poziciju zauzeo je britanski pevač James Newman. Mladi Britanac i njegova pesma “Embers” sigurno nema nikakve veze sa tim što je Velika Britanija godinu dana ranije izašla iz Evropske unije. Međutim on nije dobio niti jedan glas žirija. Dnevni list The Guardian tada je najpoznatiji festival muzike na svetu, nazvao “najglupljim na svetu”.

Muzički i geopolitički konflikt

Ove godine, zbog rata i agresije na Ukrajinu, predstavnik Rusije izbačen je sa takmičenja. Ovo nije prvi put da Rusija ne učestvuje, dogodilo se to već 2015. godine zbog invazije te zemlje na Krim. Zbog tog sukoba, ove godine favorit Ukrajine, pevačica Alina Pash morala je da se povuče i odustane od takmičenja na Eurosongu zbog njenog jednog putovanja iz prošlosti na to polustrvo, koje se prema zakonu Ukrajine smatra ilegalnim, od kada je Rusija aneksirala Krim 2014. godine. Umesto nje nastupiće popularni muzički sastav Kalush Orchestra, sa pesmom “Stefania”, koja je u međuvremenu postala himna ukrajinskog otpora.

U prošlosti se često dešavalo da se predstavnici određenih zemalja povuku ili budu izbačeni sa takmičenja. Tako je Libija 2005. godine odlučila da se povuče sa takmičenja, kako ne bi prenosila ovaj festival u svojoj zemlji i samim tim nastup izraelskog predstavnika. Određene pesme ponekada su bile i cenzurisane, kao što je bila pesma gruzijskog pop benda “We Don’t Wanna Put In” iz 2009. godine, na koju je Rusija kasnije stavila veto zbog sukoba sa tom zemljom.

‘Festival bez ideja, prepun plagijata’

Moj prijatelj i muzičar Flavio Marchetti kaže da je Evrovizija kao cirkus, festival bez ideja i prepun plagijata. Znam da italijansku publiku festival za najbolju pesmu Evrope nije nikada previše interesovao, jer ipak Italijani imaju San Remo. Međutim, 66. edicija je u žiži javnosti ovih dana i zainteresovanost je velika, posebno medijska. Poslednji put Evrovizija je održana u Rimu 1991. godine, zahvaljujući pobedi Toto Cutugno godinu dana ranije na festivalu u Zagrebu, kada je otpevao svoj veliki hit “Insieme: 1992” (“Zajedno: 1992”).

Karte su prodate već prvog dana kada su puštene u prodaju. Velika je zainteresovanost i inostranih novinara. Međutim, kako ipak nisu svi novinari ravnopravni, tako akreditaciju za praćenje festivala nije dobila Vera Ščerbakova, ruska novinarka koja od 2007. godine živi u Rimu i radi kao dopisnik za rusku novinsku agenciju TASS. Veru poznajem, a poznaju je i neke moje kolege koji ne vide problem u tome što joj bez detaljnijih objašnjenja nije odobrena akreditacija. I drugi novinari su se žalili da nisu dobili dozvole za praćenje ovogodišnjeg Eurosonga.

Iako muzika ne bi trebalo da ima veze sa geopolitikim, sasvim je izvesno, kako već danima pišu novine, da će pobediti predstavnici Ukrajine i njihova pesma koja niže stihove o ljubavi prema otadžbini. Čak i ako ne pobede formalno, prisustvo Kaluš orkestra na ovom takmičenju, u ratnim uslovima u kojima je njihova zemlja i kada su za izlazak iz nje morali da dobiju posebne dozvole, zapravo je pobeda sama po sebi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera