Slučaj za barba Luku

Napredovanje u Hrvatskim željeznicama preko partijskih linija (Pixsell)

Piše: Ivana Brkić

“Poštovani barba Luka, prije mjesec dana kad smo se vidjeli u Pločama, rekli ste mi da će se moj slučaj riješiti za koji dan …Uprava Hrvatskih željeznica trebala me je imenovati 1. lipnja 2006. za člana Uprave RVR-a (tvrtka Redarstvo, Vatrogastvo i Rasadnik, koja je do privatizacije 2007. bila dio Hrvatskih željeznica, nap. a.), ali to nije napravila jer je sadašnji direktor RVR-a Željko Mićo, SDP-ov kadar preko sindikata hrvatskih željezničara zaprijetio da će napraviti pobunu.”

Dio je to pisma kojeg je Ivan Medak, tadašnji direktor u Hrvatskim željeznicama napisao zastupniku Hrvatske demokratske zajednice Luki Bebiću. Medak je tražio promaknuće, iako „barba Luka“ sa željeznicama formalno nije imao nikakve veze. Neformalno, očito jest. Nisu ni slutili da će pismo završiti kod novinara. To je bio samo jedan javni dokaz kako se godinama zapošljavalo i napredovalo u javnim poduzećima.

Nedavno mi je prijateljica ispričala kako se zbog štednje i bolje koordinacije pojedini manji sudovi u zemlji pripajaju većima. No, tada se otkrilo da je zaposlenik pisarnice na jednom sudu – šef sam sebi. Pokušalo se to i ispraviti. Prebacili su ga na drugo radno mjesto, ali mu nisu mogli skinuti šefovsku plaću, jer ga je štitio Kolektivni ugovor. Na kraju je ispalo da su mu učinili uslugu. Za manje obveze radnik pisarnice sada prima veću plaću od svojih kolega, a istu poput svog nadređenog – šefa.

Prema istraživanjima, svaki peti zaposlenik u javnoj upravi u Hrvatskoj je šef. Procjenjuje se da u njoj ukupno radi više od 240.000 ljudi. U školstvu i zdravstvu, primjerice viška zaposlenih nema. No, taj je problem, kao i problem neučinkovitosti jako je izražen u javnim poduzećima, agencijama, zavodima, Ministarstvima …

Stručnjaci upozoravaju da je za gospodarski rast neizbježna reforma javne uprave. U Hrvatskoj, dnevno u privatnom sektoru u prosjeku 600 ljudi izgubi posao. U javnom sektoru, toliko ih otkaz nije dobilo u posljednjih 10 godina. Nitko od stručnjaka se ne zalaže za „kišu“ otkaza, ali traže učinkovitiju javnu upravu, koja će biti servis građanima, a ne samima sebi.

Prilika se treba dati pametnim i sposobnim ljudima, koji će za radno mjesto konkurirati vlastitim sposobnostima i znanjem, a ne pisanjem pisama „utjecajnom barbi“.

Izvor: Al Jazeera