Autoput

Tadić i Dodik: Manifestacija krajem mjeseca u Banjoj Luci nezavršenu cestu ima samo kao povod (EPA)

Piše: Sead Numanović

Krajem ovog mjeseca (najava kaže 30. 11.) predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić trebali bi otvoriti autoput Banja Luka – Bosanska Gradiška.

Zašto predsjednik susjedne države otvara put u jednom od entiteta u Bosni i Hercegovini, nije teško dokučiti. Time se „pečatira“ Dodikovo savezništvo s Tadićem u izbornoj kampanji u Srbiji naredne godine.

Nema sumnje, Dodikovo prisustvo u kampanji u susjednoj državi ima težinu. Neprirodno, mada ne i nerealno (u politici je sve moguće!), bilo bi ako bi predsjednik manjeg bh. entiteta u kampanji podržao favorite iz Srpske napredne stranke. Nije davno bilo kada je Tomislav Nikolić, aktuelni predsjednik SNS-a, Dodika nazvao – „idiotom“!

To je, dakle Tadićev interes, zbog kojeg je predsjednik Srbije sprema preći i preko svih kontraverzi koje se vežu za izgradnju autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška.

Dodik, pak, mora već jednom otvoriti tu saobraćajnicu. Pa šta bilo!

Nebitno je što saobraćajnica nije završena. Još je manje bitno što je ono što se smatra završenim – nedovršeno i radi s upitnim dozvolama. Posebno je nebitno što se za taj neimarski pothvat koji traje bar deceniju, vežu brojne afere.

Sklon sam čak kazati da se ispod svakog kamenčića skromno umočenog u  asfalt i ugrađenog u taj autoput krije bar jedna afera.

No, kako je – tako je. Zasad.

Drago mi je da  RS dobija svoj komadić autoputa.

Sretan bih bio da je kilometara dobre ceste više i u RS. Još bih sretniji bio da s tim radovima ne dolaze i priče o kriminalu galaktičkih razmjera. Smatram da je dobro da se radi i gradi, a imam neku (hudu) nadu da će i pravosuđe jednog dana pogledati ko je gradio, a ko se ugradio u radove ne samo u RS.

Kriminal s gradnjom puteva uskoro će biti predmet epskih pjesama. Domišljatost lopova i cijene koje vozači svojim životima plaćaju za to nije (još uvijek) predmet sudova. To govori i o lopovima, ali mnogo više o sudovima i državi.

U RS-u postoji još i specijalno tužilaštvo. Kad pogledam učinak tog suda, prosto me bude sramota! Tolika spektakularna hapšenja, tako teške optužbe, toliko se prašine dizalo povodom brojnih predmeta u sudovima RS, a onda su presude dovele do gorkog otriježnjenja. Ili su optužnice loše urađene ili su sudije loše uradili svoj posao. Samo su kriminalci profitirali.

Ali, eto – autoput se otvara. Bit će to velika manifestacija. Njena veličina obrnuto je proporcionalna važnosti neurađenog posla.

Jer autoputu fali jedna petlja i – most koji će ga povezati s autoputom u Hrvatskoj.

To će biti urađeno u budućnosti.

Manifestacija krajem mjeseca u Banjoj Luci svakako nezavršenu cestu ima samo kao povod.

Sretno!