Guterres pozvao na okončanje sukoba u Libiji

Antonio Guterres je razočaran što strane koje ratuju u Libiji ne razmatraju pozive na globalno primirje (Anadolija)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterre je osudio napade na civile u Libiji i pozvao na okončanje svih vojnih operacija u ovoj afričkoj zemlji.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je rekao da je Guterres razočaran što strane koje ratuju u Libiji ne razmatraju pozive na globalno primirje, prenosi Anadolija.

Kako je kazao, generalni sekretar je duboko zabrinut posljednjim dešavanjima u Libiji i pozvao je da se odmah okončaju sve vojne operacije na tom području.

Reklama

Dujarric je ponovio Guterresov poziv na dijalog za političko rješenje, navodeći da ne može biti vojnog rješenja rata u Libiji.

Raketiranje aerodroma Mitiga

Snage penzioniranog generala Khalife Haftara izvele su u nedjelju više od 80 raketnih napada na aerodrom Mitiga i druga područja u Tripoliju, u kojima je poginulo šest civila.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je sa vlasti svrgnut i ubijen Muammar el-Gaddafi.

Reklama

Vlada nacionalnog jedinstva Libije, sa sjedištem u Tripoliju, uživa podršku UN-a i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage, koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: Agencije