EU poziva na prekid sukoba u Siriji

Lideri 27 zemalja članica Unije su pozvali sukobljene strane u Siriji da garantiraju zaštitu civila (EPA)

Evropska unija pozvala je sve strane u sirijskom sukobu na neodložno obustavljanje neprijateljstava u provinciji Idlib.

“Obnovljena vojna ofanziva u Idlibu od strane sirijskog režima i onih koji ga podržavaju prouzrokuje veliku ljudsku patnju i to je neprihvatljivo. EU poziva sve strane da neodložno obustave neprijateljstva”, poručuje se u saopćenju Evropskog vijeća, prenosi Tanjug.

Lideri 27 zemalja članica EU-a su, također, pozvali sukobljene strane u Siriji da garantiraju zaštitu civila i u potpunosti ispune obećanja iskazana u Memorandumu iz Sočija od 17. septembra 2018. godine, prenosi agencija Tass.

Reklama

Unija je istakla kako je spremna povećati pomoć za najugroženije stanovništvo u Idlibu i pozvala na održiv prekid vatre, kako bi se omogućio “neometan i direktan humanitaran pristup” ugroženom stanovništvu, navodi AP.

Merkel i Macron uputili poziv Putinu

Lideri Njemačke i Francuske pozvali su u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi izrazili zabrinutost humanitarnom situacijom u Idlibu i pozvali na okončanje tamošnjeg sukoba.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su telefonom s ruskim predsjednikom tokom samita EU-a u Briselu, javio je Reuters.

Reklama

Putinu su rekli da su voljni sastati se s njim i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi postigli političko rešenje.

Turske snage i sirijski pobunjenici sukobili su se u četvrtak s vladinim trupama na sjeverozapadu Sirije, koje su podržali ruski ratni avioni u intenzivnim sukobima oko posljednjeg bastiona pobunjenika u Siriji.

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je više od 50 sirijskih vojnika ubijeno u blizini Idliba, u znak odmazde za zračne udare u kojima su poginula dva turska vojnika, a petero ih je ranjeno.

Reklama

Razgovori između Moskve i Ankare, koji podržavaju različite strane u sirijskom devetogodišnjem ratu, nisu uspjele postići kompromis i prevazići direktnu konfrontaciju u provincijama Halep i Idlib, navodi Reuters.

Evakuacija stotina hiljada izbjeglica

Istovremeno, iz Ženeve je stigao apel prvog čovjeka Agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda da se odmah obustave neprijateljstva kako bi se omogućila evakuacija više stotine hiljada izbjeglica u sigurnu zonu.

Sukobi su uslijedili dan nakon što je predsjednik Turske zaprijetio da će početi vojnu operaciju protiv sirijskih vladinih snaga ako se ne povuku iz područja koja drže pobunjenici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je Turska pružala “artiljerijsku podršku” pobunjenicima i da su tom prilikom ranjena četverica sirijskih vojnika.

Ruski ratni avioni su zatim napali pobunjenike koji su probili vladine položaje u dvije oblasti u provinciji Idlib, omogućavajući sirijskoj vojsci da ih odvrati, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Agencije