IAEA: Iran poštuje sporazum o nuklearnom programu

Teheran je upozorio da će početi obogaćivati uran na višim nivoima ako svjetske sile ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija (EPA)

Iran je zadržao svoj nuklearni program u okvirima odredbi sporazuma sa svjetskim silama, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom prvom izvještaju o Iranu otkad se SAD povukao iz sporazuma sklopljenog 2015. godine.

IAEA je saopćila da su iranske zalihe obogaćenog urana ostale u okviru ograničenja od 300 kilograma utvrđenog sporazumom. Ta je granica u pregovorima određena kako bi se Teheran spriječio da ima dovoljno materijala za izgradnju atomskog oružja.

Posljednji kvartalni izvještaj IAEA-e također je pokazao da je gradnja planiranog reaktora Araka, koji bi mogao proizvesti plutonij za oružje, i dalje obustavljena.

Reklama

U izvještaju koji je predan zemljama članicama IAEA-e čelnik te agencije Yukiya Amano napisao je da je njegovim inspektorima omogućen puni pristup svim mjestima koja su željeli obići.

Povlačenje SAD-a iz sporazuma

Amano je, međutim, napomenuo i da bi “pravovremena i proaktivna saradnja s Iranom u osiguravanju tog pristupa… osnažila povjerenje”.

Početkom maja američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma s Iranom tvrdeći da je sporazum preslab da spriječi Teheran u razvoju atomskog oružja.

Reklama

Ostale zemlje uključene u sporazum (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina) rekle su da sporazum namjeravaju održati.

U petak se u Beču, prvi put od Trumpove odluke, sastaju viši diplomati Irana i preostalih potpisnica sporazuma.

Izvor: Agencije