Trump i Erdogan najavili bolju saradnju u Siriji

Recep Tayyip Erdogan je Donaldu Trumpu prenio zabrinutosti u vezi s pitanjem sigurnosti zbog prisustva i akcija kurdskih snaga (EPA)

Turski i američki predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump dogovorili su u petak učinkovitiju koordinaciju u vezi sa Sirijom.

Dvojica predsjednika razgovarali su telefonom, a ključne teme bili su bilateralni odnosi, pitanja sigurnosti i borba protiv terorizma, prenijela je Anadolija.

Tokom razgovora je bilo riječi i o posljednjim događanjima u Siriji te je dogovorena bolja koordinacija.

Reklama

Erdogan je Trumpu prenio zabrinutosti u vezi s pitanjem sigurnosti “zbog prisustva i akcija koje izvode Radnička partija Kurdistana, Partija demokratskog jedinstva i Jedinice narodne zaštite (PKK/PYD/YPG).

Erdogan najavio akcije istočno od Eufrata

Dan ranije, u Afrinu je poginuo turski vojnik, kada su borci YPG/PKK-a otvorili vatru na turske snage, priopćilo je Ministarstvo obrane Turske.

Turska vojska trenutno je odgovorila na napad.

Reklama

Prethodno je Erdogan najavio da će Turska pokrenuti operaciju istočno od rijeke Eufrat u sjevernoj Siriji za “nekoliko dana”, a taj bi potez mogao dodatno zakomplicirati odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ankara i Washington već se dugo ne slažu glede politike prema Siriji, gdje SAD podržava kurdsku miliciju YPG u borbi protiv skupine Islamska Država Irak i Levanta – ISIL.

Turska smatra YPG terorističkom organizacijom.

Reklama

‘Meta nikad nisu američki vojnici’

“Pokrenut ćemo operaciju kako bi očistili istok Eufrata od separatističkih terorista u nekoliko dana. Naša meta nikad nisu američki vojnici”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

“Ovaj korak će omogućiti otvaranje puta za političko rješenje i za zdraviju suradnju”, istaknuo je turski predsjednik.

Ankara je nedavno opetovano izrazila frustraciju zbog odgoda u provedbi sporazuma sa SAD-om za uklanjanje YPG-a iz grada Manbija, zapadno od Eufrata.

YPG kontrolira velike dijelove sjeveroistočne Sirije.

Izvor: Agencije