Merkel: Mi razgovaramo o katastrofi

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u Istanbulu da sistem isporuke humanitarne pomoći ne funkcionira i pozvala da se osigura da pomoć stigne brzo i efikasno do onih kojima je ona potrebna u vremenu krize, te naglasila da je potreban novi konsenzus u vezi humanitarnih načela.

Razgovor s Erdoganom

Merkel je kazala da je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu tokom razgovora izrazila zabrinutost zbog nedavne odluke turskog parlamenta da nekim poslanicima oduzme imunitet.

Reklama

“Stavila sam jasno do znanja u razgovoru da također mislim da nam je potreban nezavisni pravosudni sistem, potrebni su nam nezavisni mediji i potreban nam je jak parlament. I naravno, odluka da se oduzme imunitet svakom četvrtom poslaniku u turskom parlamentu je nešto što izaziva duboku zabrinutost. To sam jasno stavila do znanja turskom predsjedniku”, rekla je Merkel nakon sastanka s Erdoganom u Istanbulu.

Reuters navodi da kritičari smatraju da je oduzimanje imuniteta korak čiji je vjerovatni cilj sklanjanje u stranu prokurdskih političara.

Merkel je također rekla da Turska mora da ispuni sve uvjete koje joj je Brisel postavio prije nego što njeni građani dobiju mogućnost da bez viza putuju u EU.

Reklama

“Danas još nemamo sistem humanitarne pomoći koji funkcionira”, kazala je ona na samitu Ujedinjenih naroda posvećenom humanitarnoj pomoći, koji se održava u Istanbulu.

“Vrlo često se preuzimaju obveze no novac ne stiže do onih kojima je najpotrebniji”, dodala je Merkel.

Njemačka kancelarka također je osudila kršenja ratnih zakona koje se događa u zonama sukoba, prenosi Hina.

Reklama

“Trebamo novi globalni konsenzus u vezi humanitarnih načela. Zapravo, mi razgovaramo o katastrofi. I o tome trebamo razgovarati kao i o međunarodnom humanitarnom pravu. Vidimo da se u Siriji sistematski bombardiraju bolnice i da ljudi gube živote. To su jasna kršenja humanitarnih principa. Moramo osigurati da pomoć dođe do onih koji su u najvećoj potrebi i da se  humanitarni posao može odraditi na terenu”, kazala je Merkel.

Pronalazak metoda

Dvodnevni UN-ov humanitarni samit počeo je u ponedjeljak u Istanbulu s ciljem pronalaska učinkovitih metoda rješavanja humanitarnim kriza u svijetu, suočenim s najvećim priljevom izbjeglica od Drugog svjetskog rata.

Reklama

Prvi svjetski humanitarni samit u historiji održava se u ponedjeljak i utorak u Turskoj, zemlji koja je zbog rata u Siriji u zadnje vrijeme prihvatila milione izbjeglica.

Sazvan je na inicijativu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, a okupio je predstavnike 180 od ukupno 193 zemlje članice UN-a, te sedamdeset predsjednika država i vlada.

Iz grupe najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) samitu se odazvala samo njemačka kancelarka Angela Merkel, kako prenosi Hina.

UN-ove agencije i njihovi partneri ove godine trebaju barem 20 milijardi dolara, no samo je dio tog novca do sada prikupljen.

Izvor: Al Jazeera i agencije