Rusko-turski plan pred Vijećem sigurnosti UN-a

U ponoć sa četvrtka na petak u Siriji je stupio na snagu prekid vatre (EPA)

Rusija je u petak predložila svojim partnerima u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da usvoje rezoluciju koja podržava rusko-turski plan o prekidu vatre u Siriji i buduće mirovne pregovore u Astani.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je novinarima da je predao kratki nacrt rezolucije rusko-turskog plana, koji predviđa prekid neprijateljstava i pregovore u Astani krajem januara.

Taj tekst razmatra se na konsultacijama iza zatvorenih vrata koje su u petak počele u Vijeću sigurnosti.

Reklama

“Nadamo se da ćemo ga moći jednoglasno usvojiti u subotu ujutro”, dodao je.

Sporazum pod pokroviteljstvom Rusije i Turske predviđa pregovore u januaru u Kazahstanu s ciljem završetka građanskog rata u Siriji, u kojem je poginulo više od 310.000 osoba, a milioni su raseljeni od 2011. godine.

U ponoć sa četvrtka na petak u Siriji je stupio na snagu prekid vatre koji su dogovorili Rusija i Turska, kao garanti sporazuma, objavljeno je u četvrtak.

Reklama

Putinov poziv

Čurkin je naglasio da sporazum o prekidu vatre ne obuhvaća grupu Jabhat Fateh al-Sham (bivši Front Al-Nusru), opovrgavajući jučerašnju tvrdnju opozicije da je iz sporazuma izuzeta samo grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Jabhat Fateh al-Sham objavio je da nije ovlastio nikoga da u njegovo ime pregovara o prekidu vatre, tvrdeći da se sirijski režim može srušiti samo vojnim putem.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da postoji spremnost za početak mirovnih pregovora.

Reklama

“Prije nekoliko sati stigle su vijesti da je došlo do razvoja situacije koji smo priželjkivali. Potpisana su tri dokumenta. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije – to je prvi. Drugi je paket mjera za kontrolu prekida vatre, a treći deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima”, prenio je Tass.

Putin je na sastanku s ministrima vanjskih poslova i odbrane ukazao na to da su ti sporazumi “vrlo krhki” i da zahtijevaju “posebnu pažnju i strpljenje, profesionalni pristup i stalni kontakt s partnerima”.

On je pozvao Vladu Sirije, naoružanu opoziciju i sve strane koje imaju utjecaj na situaciju u Siriji da poštuju postignute sporazume i učestvuju u pregovorima u Astani.

Izvor: Agencije