Arcelor Mittal najavljuje velika otpuštanja

U Španiji, gdje Arcelor Mittal zapošljava oko 11.000 ljudi, izbili su protesti prošlog mjeseca zbog zatvaranja čeličane u Madridu (AFP)

Najveći svjetski proizvođač čelika Arcelor Mittal planira, u okviru plana smanjenja broja zaposlenih širom Evrope, do kraja 2012. godine u Poljskoj otpusti više od 1.000 radnika, saopćeno je iz kompanije.

Nakon zatvaranja fabrika u Belgiji, Španiji i Češkoj, vodeći proizvođač čelika planom restrukturacije predviđa prijevremeni odlazak u penziju kao i otpuštanje radnika, što će biti težak udarac za Poljsku, u kojoj je ova kompanija od dolaska 2004. godine vršila velika ulaganja.

“Kompanija Arcelor Mittal Polska planira u 2012. godini u svojih sedam fabrika smanjiti broj radnika sa 12.300 koliko, je bilo na kraju 2011. godine, na 11.300”, portvrdila je Silwia Winiarek, glasnogovornica kompanije.

Reklama

Ona je dodala da ogranak ove kompanije u Poljskoj otpustiti oko 300 privremeno zaposlenih ili radnika koji su u toku godine anagažirani iz spoljnih kompanija.

Arcelor Mittal je krajem septembra prošle godine imao oko 265.000 zaposlenih širom svijeta.

Predstavnici sindikata u Arcelor Mitatlu Polska ukazali su da će ove godine skoro 1.500 radnika u ovoj kompaniji ostati bez posla.

Reklama

Ovaj globalni čelični gigant najavio je ukidanje radnih mjesta nakon što je prošlog mjeseca 630 radnika, odnosno oko 10 posto zaposlenih u Češkoj filijali u gradu Ostrava, prihvatilo da napusti komaniju uz dobrovoljni program otpremnine.

U Španiji, gdje Arcelor Mittal zapošljava oko 11.000 ljudi, izbili su protesti prošlog mjeseca zbog zatvaranja čeličane u Madridu, koja zapošljava više od 300 radnika.

Kompanija je također najavila zatvaranja pogona u Belgiji i Luksemburgu.

Arcelor Mittal je krajem septembra prošle godine imao oko 265.000 zaposlenih širom svijeta.

Izvor: Agencije