U 2016. prva komercijalna nuklearka u SAD-u

Prva američka komercijalna nuklearna elektrana u posljednjih 20 godina trebala bi početi s radom početkom 2016. Sjedinjene Američke Države su najveći svjetski proizvođač nuklearne energije, koja i dalje generira više struje nego svi obnovljivi izvori zajedno.

Ali, industrija se suočava sa zabrinutošću javnosti zbog troškova održavanja i sigurnosti nuklearnih postrojenja. 

Nuklearni reaktor Watts Bar u Tennesseeju od 1996. godine proizvodi električnu energiju za cijelu regiju. Uskoro će njegov blizanac postati prvi američki komercijalni nuklearni reaktor izgrađen u 21. stoljeću.

Tome su prethodila odgađanja i unapređenje sigurnosnih standarda nakon katastrofe u Fukushimi.

Početna cijena gradnje je udvostručena, premašila je četiri milijarde dolara. Ali, zvaničnici savezne vlade, u čijem je vlasništvu postrojenje, ne žale zbog toga.

„Nuklearna energija je čista i pametan je izbor za vremena koja se mijenjaju. To je razumna poslovna odluka“, kaže Bill Johnson, Tennessee Valley Authority.

Zatvaranje osam elektrana

Ali, nuklearna energija više nije toliko popularna u zemlji koja ju je prva razvila u mirnodopske, ali i ratne svrhe.

I dok je Watts Bar II jedna od pet američkih nuklearki u izgradnji, u posljednjih nekoliko godina je zatvoreno isto toliko njih.

Objavljeni su planovi za zatvaranje još osam elektrana, uz obrazloženje da su ih oštrija regulativa, slabija potražnja i konkurencija u prirodnom gasu učinile neprofitabilnim.

Također, krive pokret protiv nuklearne energije koji, uprkos sigurnijem dizajnu novog reaktora, upozorava na mogućnost novih katastrofa.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca preferira nuklearne elektrane, baš kao i Obamina administracija.

Podržavaju ih i pojedini aktivisti koji kažu da bi zatvaranje nuklearki dodatno ugrozilo borbu protiv klimatskih promjena.

S njima se slaže i dio struke. 

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera