Jahić: Ekonomska pitanja nisu prioritet stranaka u BiH

‘Ekonomska pitanja, ekonomske reforme i čitava tranzicija ekonomskog sistema BiH nije bila prioritetom predizborne kampanje gotovo ni jedne stranke u BiH’, kaže profesorica Hatidža Jahić.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Hatidža Jahić kaže da u BiH velika obećanja vezana za ekonomiju nisu ispunjena u posljednje četiri godine.

“Velika obećanja koja su stranke imale 2018. nisu ispunjena. Ekonomska pitanja, ekonomske reforme i čitava tranzicija ekonomskog sistema BiH nije bila prioritetom predizborne kampanje gotovo ni jedne stranke u BiH, ni na bilo kojem nivou koji je obuhvaćen ovim izborima.”

Objašnjava da se u BiH 26 godina priča o ekonomskim reformama, ali BiH nema jasno artikulisanu ekonomsku politiku.

“Sve stranke najavljuju nastavak reformi. Mi 26 godina slušamo o ekonomskim reformama, ali nemamo jasno artikulisanu ekonomsku politiku što je jasno vidljivo i u programima stranaka. Ekonomska politika BiH u posljednjih 26 godina nas je dovela u takozvanu “zamku zemlje srednjeg dohotka”, […] vidimo da ne ostvarujemo prosperitet kada je riječ o našoj proizvodnji i konkurentnosti – kako u regiji, tako i u Evropskoj uniji.”

Izvor: Al Jazeera