Picula: Bilo bi logično da Peđa Grbin odmah podnese ostavku

Ako vi niste, kao čelni čovjek najjače oporbene stranke, sposobni voditi svoju stranku kao premijerski kandidat – čemu onda vaš posao”, kaže Boško Picula.

Niko nema potpuno slobodne ruke raditi šta hoće nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, kaže profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Boško Picula.

Picula smatra da su HDZ i Domovinski pokret dvije najupućenije stranke da formiraju buduću vlast.

O tome s kim će HDZ u koaliciju zavisi od toga šta će prevagnuti kod trenutnog premijera Andreja Plenkovića – pragmatizam, evropejstvo ili potreba da oformi koliko-toliko čvrstu koaliciju i da bude premijer i u sljedećem mandatu, smatra Picula.

Kaže da su svi nešto izgubili i da je nemoguće da Rijeke pravde ne mogu oformiti vlast.

“Svi su nešto izgubili, čak i oni koji su naoko dobitnici, kao što su Most i Možemo. Mislim da nisu dobili prigodu da participiraju u vlasti. A o Rijekama pravde, potpuno je jasno da je sa 42 mandata nemoguće oformiti vlast.”

Zoran Milanović je utjecao na to da na izbore izađu i oni koji ga podržavaju i oni koji mu se protive. “Pravo je pitanje je li SDP pogriješio što nije okupio onu širu koaliciju koja se formirala ispred Hrvatskog sabora u veljači ove godine, i koji su, kada zbrojite Most koji je, također, anti-HDZ-ovska oporba – zapravo dobili gotovo 50 posto glasova na ovim izborima. Ali su bili u nekoliko blokova, razdijeljeni.”

Picula kaže da bi bilo “logično da Peđa Grbin odmah podnese ostavku, ili barem nakon nekoliko dana kada shvati da će jako teško ići formiranje vlasti”.

“Ako vi niste, kao čelni čovjek najjače oporbene stranke, u sposobnosti voditi svoju stranku kao premijerski kandidat – čemu onda vaš posao,” kaže Picula.

Izvor: Al Jazeera