Predizbori u Michiganu: Pobjede Bidena i Trumpa, protesti zbog Gaze šalju poruku

Joe Biden je pobijedio na predizborima u Michiganu, ali ‘neopredijeljeni’ glasači su sve više nezadovoljni njegovim odnosom prema ratu u Gazi.

Donald Trump i Joe Biden su sve bliži novom sudaru na opštim izborima u SAD-u (AP)

Američki predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump lako su pobijedili na predizborima svojih stranaka u Michiganu, ali rezultati pokazuju da oba kandidata imaju razloga za zabrinutost u svojim nastojanjima da pobijede u prevrtljivim državama u novembru zbog sve većeg broja “neopredijeljenih” glasača.

Evo nekoliko ključnih zaključaka predizbora u Michiganu:

1. Biden i Trump sve bliži predsjedničkoj nominaciji

Michigan je bila posljednja velika savezna država koja je održala predizbore prije ‘Super utorka’ sljedeće sedmice i obje strane pažljivo su pratile bilo kakve rane naznake za izbore u novembru u jednoj od rijetkih preostalih promjenjivih država u zemlji.

Biden je dosad dolazio do pobjeda nad manje poznatim kandidatima demokrata u Južnoj Karolini, Nevadi i New Hampshireu. Posljednji rezultat pokazuje da je njegov položaj u Michiganu još snažan.

Trump je pobijedio u svih pet ranih državnih republikanskih natjecanja za predsjedničku nominaciju, uključujući Južnu Karolinu, matičnu državu suparnice Nikki Haley. On će u Super utorak, kada će 15 država i jedna teritorija održati republikanske predizbore, ući kao veliki favorit.

Michigan je bio jedna od tri takozvane države plavog zida, uključujući Wisconsin i Pennsylvaniju, koje je Trump osvojio 2016.

2. Demokrate izražavaju bijes zbog izraelskog rata protiv Gaze

Michigan je postao žarište frustracije demokrata zbog načina na koji Bijela kuća postupa s izraelskim ratom protiv Gaze. Michigan ima najveću koncentraciju arapskih Amerikanaca u zemlji.

Taj bijes došao je glasno i jasno u utorak kada su hiljade birača označile “neopredijeljen” na svom glasačkom listiću u demokratskim predizborima. Biden je i dalje dominirao predizborima, ali rezultat bi mogao biti zabrinjavajući u državi koju je osvojio sa manje od tri posto prednosti 2020. i u kojoj ne može priuštiti poraz ove godine.

„Listen to Michigan“, kampanja koju su počeli i predvodili pretežno mlađi arapski i muslimanski organizatori, pozivala je demokratske glasače da izaberu “neopredijeljen” na predizborima, kao znak protesta.

“Moja poruka Bidenu je – ovdje u Michiganu imate glasači za koje je vaše postupanje s Gazom glavno pitanje – mnogi od nas su i sami preživjeli rat”, rekao je za Al Jazeeru Abbas Alawieh, glasnogovornik kampanje.

“Davno je prošlo vrijeme da predsjednik učini dvije stvari – prvo, pozove na trajni prekid vatre i drugo, prestanak finansiranja genocida. Oba zahtjeva su hitna, posebno za mene, kao nekoga ko je 6. januara bio zaposlenik Kongresa i ko zna koliko je Donald Trump opasan.

“Upravo iz tog razloga postavili smo cilj naše kampanje da bude 10.000 neopredijeljenih glasova jer je 2016. godine Donald Trump pobijedio za 10.000 glasova razlike.

“Recite javno – predsjedniče Biden, šta čekate, 13.000 djece je nestalo, korištenjem bombi od sredstava naših poreznih obaveznika. To mora prestati i on mora poslušati Michigan”, rekao je Alawieh.

U Michiganu imate glasače za koje je Bidenovo postupanje s Gazom glavno pitanje, kaže Abbas Alawieh [Rebecca Cook/Reuters]

Sa gotovo polovinom prebrojanih glasova demokrata, broj “neopredijeljenih” glasača bio je veći od 58.000, prema Edison Researchu, što je daleko premašilo cilj od 10.000.

Prema mišljenju analitičara, ovaj bi protest mogao postati ozbiljan problem za Bidena tokom predsjedničkih izbora.

“To bi mogao biti značajan problem… [ako nezadovoljni] odluče ne izaći na izbore kada počne utrka između Donalda Trumpa i Joea Bidena”, rekao je za Al Jazeeru John Feehery, politički komentator i partner u EFB Advocacy, firmi za lobiranje i strateške komunikacije.

“Ovo će biti stvarno ključni test za Joea Bidena. Mislim da je to razlog zašto ga vidite kako pokušava izvršiti dodatni pritisak na Netanyahua i Izraelce da postignu dogovore i na neki način okončaju ovaj rat,” dodao je.

3. Neki se republikanci još protive Trumpu

Uprkos Trumpovoj jasnoj pobjedi u Michiganu, Haley je dobila značajnu podršku republikanaca te države.

Neke od svojih najboljih rezultata ostvarila je u okruzima Oakland i Kent, gdje demokrate jačaju posljednjih godina, pridonoseći njihovom nedavnom uspjehu u cijeloj državi. Također je bila bolja u okruzima u kojima se nalaze najveći državni univerziteti – u Washtenawu i Inghamu. Osvojila je 26,5 posto glasova.

Bivši predsjednik redovno se pojavljivao u Michiganu tokom osam godina otkako je postao predsjednik, dok je Haley tek tokom vikenda počela kampanju u državi.

No, osiguravanje podrške oko 30 posto republikanaca u Michiganu, koji su glasali za Haley ili su odabrali “neopredijeljenu” opciju Republikanske stranke, ostaje izazov za Trumpa, kažu politički analitičari.

Uprkos tome što je blizu osvajanja treće predsjedničke nominacije, značajna grupa mu se ili protivi ili ostaje neuvjerena u njega.

Feehery je rekao: “Trump ima problema u nekim predgrađima oko Detroita, gdje ga oni sa višim prihodima ne vole, a vole Nikki Haley. Također, ima nekih problema u zapadnom dijelu države i to mora unaprijediti jer mu treba ujedinjena stranka da bi mogao pobijediti Joea Bidena na izborima“.

4. Sve manje vremena za Haley

Haley je obećala da će nastaviti kampanju barem do Super utorka 5. marta, ukazujući na nemali broj republikanskih birača na primarnim izborima koji su je nastavili podržavati uprkos Trumpovom jačanju kontrole nad Republikanskom strankom.

Nikki Haley je obećala da će nastaviti svoju kampanju barem do Super utorka 5. marta [Kevin Mohatt/Reuters]

Također je prikupila gotovo tri miliona dolara više od Trumpovog odbora za predizbornu kampanju u januaru, što ukazuje na to da je neki donatori, uprkos njenim “dugoročnim” izgledima, i dalje smatraju alternativom Trumpu, ako mu njegovi pravni problemi ugroze šanse da postane kandidat.

Ipak, Haley zasad nije uspjela osigurati pobjedu koja bi mogla promijeniti momentum u njenu korist. Umjesto jačanja, njene šanse se smanjuju kako vrijeme prolazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije