Pruga koje više nema: Čuveni ‘Ćiro’ je bio više od voza

Put kojim je išla pruga stanovnici Pala i dalje zovu 'pruga', iako šina nema već nekoliko decenija (Anadolija)

Putevi, kako drumski, tako i riječni, morski, vazdušni, mostovi i pruge, uvijek su predstavljali vezu među ljudima, jedan od načina razmjene roba i usluga. Drugim riječima, putevi znače život, mogućnosti za posao, egzistenciju, ostanak stanovništva na prostorima kroz koje prolaze putevi i pruge.

Jedna od poznatijih, čuvenijih pruga na prostoru bivše Jugoslavije, jeste uskotračna pruga od Sarajeva do Višegrada, koja je dalje preko Užica vodila do Beograda. Izgrađena za vrijeme austrougarske vlasti, od Sarajeva do Višegrada 1906. godine, a konačno preko Užica spojena sa Beogradom 1928. godine, ukupne dužine 405 kilometara, predstavljala je žilu kucavicu istočnog dijela Bosne i zapadnog dijela Srbije, naročito Podrinja. Vjerovatno da nema stanovnika Bosne i Srbije, naročito zapadnog dijela, koji ne pamte, odnosno koji od starijih generacija nisu čuli priču o čuvenom vozu “Ćiro”.

Iako je za mnoge period austorugarske vlasti na ovim prostorima predstavljao okupaciju i nešto loše, nesumnjiv je doprinos u građivinskim radovima, djelima koja su ostala i danas u veoma dobrom stanju. Sami prostori kojima je prolazila pruga veoma su specifični, tako da su izgrađena čak 134 tunela, što s obzirom na tadašnju tehnologiju predstavlja zaista fascinantan podatak. Sa druge strane nam pokazuje sporost i bahatost današnjih vlasti, kojima trebaju decenije da završe jedan tunel.

Vozom u Drugu gimnaziju

Za tu prugu, odnosno za voz “Ćiro”, naročito su sentimentalno vezani stanovnici sarajevskog kraja, konkretno Bistrika, Pala, Stambolčića, Podgraba… Mnogo je priča vezano za taj famozni voz, vožnju, ljude koji su se vozili njim, od učenika, studenata, pa do poljoprivrednika koji su čak iz Srbije donosili svoje proizvode na sarajevske pijace.

Jedna od naših sagovornica je i Branka Tadić, tada gimnazijalka sa Pala, koja je redovno, svakog radnog dana vozom išla u Drugu gimnaziju.

“S obzirom da sam veoma voljela matematiku, a Druga gimnazija je bila poznata i kao Matematičko-informatička gimnazija ‘Ognjen Prica’, odlučila sam je upisati, i naravno zbog blizine Pala, vozariti ‘Ćirom'”.

Svaka vožnja “Ćirom” za Branku je bio poseban doživljaj.

“Živjela sam u neposrednoj blizini pruge, tako da nije bilo teško čuti kada dolazi voz. A u vozu, raznorazni ljudi, od onih koji idu na posao, lijepo, elegantno obučene gospode i gospođa, pa do radnika, i poljoprivrednika sa raznoraznim proizvodima, od voća, povrća, mliječnih proizvoda…”.

Zanimljivo je da stanovnici tog dijela Pala, taj put kojim je išla pruga i dalje zovu pruga, iako šina nema, već nekoliko decenija.

Osam kilometara dugih kao vječnost

Od Branke smo saznali da se dešavalo da voz ponekad ide veoma dugo, iako je dužina pruge od Pala do Bistrika samo osam kilometara.

“Veoma dobro je bilo to što je voz išao skoro svakih pola sata, u oba pravca. Ponekad su se i dešavali kvarovi, pa bismo znali čekati dok se kvar ne otkloni, ponekad i satima, ali srećom imala sam dobre profesore koji su mi tolerisali kašnjenje u školu”.

Međutim, “Ćiro” je sedamdesetih godina, tačnije 1. avgusta 1978. godine, prestao saobraćati, što je veoma rastužilo stanovnike predjela kroz koje je prolazio. Taj neobjašnjivi čin vlasti osiromašio je neke dijelove, kako Bosne, tako i Srbije i vrijeme je pokazalo da će doprinijeti migracijama stanovništva, zbog gubitka veze sa drugim dijelovima tada još uvijek jedne države i loše drumske infrastrukture.

I za našu sagovornicu Branku, to je bio veoma tužan čin, jer se emotivno vezala kako za sam voz, tako i atmosferu, tu mješavinu ljudi, koju je je svakodnevno viđala u vozu.

“Bila sam veoma tužna kada sam saznala da voz više neće saobraćati. Pruga, odnosno put udaljen nekih tridesetak metara od moje kuće postao je odjednom tako tih, tužan, ostale su šine, ali vozova nije bilo. U to vrijeme sam u školu počela ići Grasovim autobusima, preko Buloga, s obzirom da je Pale kao gradska opština Sarajeva, bilo obuhvaćeno gradskim prevozom”.

U posljednjih nekoliko godina ponovo je aktuelna priča o revitalizaciji pruge od Bistrika do Pala, odnosno do polazne stanice gondole “Jahorine Ekspres”, kojom bi prema riječima nadležnih saobraćao ili ponovo “Ćiro”, ili turistički voz, tramvaj…

Izvor: Al Jazeera