Nestali malezijski avion MH370: Šta znamo nakon deset godina

Analiza satelitskih podataka pokazala je da se avion vjerovatno srušio negdje u južnom Indijskom okeanu, u blizini obale zapadne Australije.

Boeing 777 nestao je na putu od Kuala Lumpura do Pekinga (Arif Kartono / AFP)

Nestanak aviona na letu MH370 Malaysia Airlinesa prije deset godina s 239 putnika ostaje jedna od najvećih svjetskih avionskih misterija, piše Reuters.

Boeing 777 nestao je na putu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. Analiza satelitskih podataka pokazala je da se avion vjerovatno srušio negdje u južnom Indijskom okeanu, u blizini obale zapadne Australije, prenosi Hina.

Međutim, nakon dvije velike potrage nije se ustanovilo ništa značajno.

Ovo su neki od detalja iz potrage za MH370 i neriješene misterije o tome šta se dogodilo:

Šta je poznato?

Posljednji signal iz aviona primljen je oko 40 minuta nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking.

“Laku noć, Malaysian tri sedam nula”, glasila je poruka kapetana Zaharie Ahmad Shaha nakon što je avion ušao u vijetnamski zračni prostor.

Ubrzo nakon toga, transponder je isključen pa se avion nije moglo pratiti.

Na letu a letu MH370 Malaysia Airlinesa bilo je 239 putnika (Tomasz Bartkowiak / Reuters)

Vojni radar pokazao je da je avion napustio svoju putanju leta kako bi preletio nazad iznad sjeverne Malezije i otoka Penanga, a zatim u Andamansko more prema vrhu indonezijskog otoka Sumatre.

Zatim je skrenuo prema jugu i izgubio se svaki kontakt.

Podvodne pretrage

Malezija, Australija i Kina pokrenule su podvodnu potragu na području od 120.000 kvadratnih kilometara u južnom Indijskom okeanu na osnovu podataka o automatskim vezama između satelita Inmarsat i zrakoplova.

Potraga, koja je koštala oko 200 miliona australskih dolara (143 miliona američkih dolara), prekinuta je nakon dvije godine, u januaru 2017.

Malezija je 2018. prihvatila ponudu američke istraživačke kompanije Ocean Infinity za tromjesečnu potragu, pri čemu je dogovoreno da će kompanija biti isplaćena samo ako pronađe avion.

Više od 30 komada krhotina prikupljeno je duž obale Afrike i na otocima u Indijskom okeanu (Raymond Wae Tion / EPA)

Ta je potraga obuhvatila 112.000 kvadratnih kilometara sjeverno od izvornog ciljnog područja i također se pokazala neuspješnom.

Završila je u maju 2018.

Krhotine

Više od 30 komada krhotina prikupljeno je duž obale Afrike i na otocima u Indijskom okeanu, no potvrđeno je da su samo tri fragmenta krila aviona s leta MH370.

Većina krhotina korištena je u analizi uzorka u nadi da će se suziti moguća lokacija aviona.

Izvještaj o istraživanju

U izvještaju na 495 stranica o nestanku MH370, objavljenom u julu 2018. godine, navodi se da su kontrole Boeinga 777 vjerovatno bile namjerno manipulirane kako bi skrenuo s predviđene putanje, ali istražitelji nisu mogli utvrditi ko je za to odgovoran.

Izvještaj je također ukazao na pogreške koje su napravili centri za kontrolu zračnog saobraćaja u Kuala Lumpuru i Ho Ši Minu te je izdalo preporuke za izbjegavanje ponavljanja incidenta.

Istražitelji nisu ponudili nikakve zaključke o tome što se dogodilo sa avionom, a istakli su da zaključak ovisi o pronalasku olupine aviona.

Teorije zavjere

Nemogućnost lociranja mjesta pada MH370 potaknula je brojne teorije zavjere, u rasponu od mehaničke pogreške ili pada na daljinsko upravljanje, do bizarnijih objašnjenja poput otmice vanzemaljaca i ruske zavjere.

Posljednjih su godina neki stručnjaci rekli da je najvjerovatnije objašnjenje da je iskusni pilot namjerno skrenuo avion s predviđene putanje.

Istražitelji su, međutim, rekli da nema ničega sumnjivog u pozadini, finansijskim poslovima, obuci i mentalnom zdravlju ni kapetana ni kopilota.

Nova potraga?

Malezijski premijer Anwar Ibrahim rekao je ove sedmice da je vlada voljna ponovno otvoriti istragu o nestanku MH370 ako se pojave novi dokazi.

Ministar saobraćaja Anthony Loke rekao je da je američka kompanija za istraživanje morskog dna Ocean Infinity pozvana na razgovor o novom prijedlogu pretrage.

Loke je rekao da će Malezija razgovarati s Australijom o saradnji u nastavku potrage nakon što malezijski kabinet odobri prijedlog kompanije Ocean Infinity.

Izvor: Agencije