Wilders povlači prijedlog zakona o zabrani džamija i Kur'ana u Nizozemskoj

Odustajanje od prijedloga zakona moglo bi da bude ključno za stjecanje povjerenja i podrške još tri stranke s kojima Wildersova stranka želi da uđe u koaliciju.

Među tri zakona koje je sada povlači Wildersova Stranka slobode, bio je jedan iz 2018. koji predlaže zabranu 'islamskog izražavanja' (Reuters)

Geert Wilders, čija je desničarska Stranka slobode (PVV) pobijedila na proteklim izborima u Nizozemskoj, u ponedjeljak je napravio ključni ustupak potencijalnim koalicionim partnerima, najavljujući da povlači zakon koji je predložio 2018. koji poziva na zabranu džamija i Kur'ana.

Ovaj potez dolazi dan prije nego što bi trebalo da se nastave pregovori o formiranju sljedeće vlade nakon izborne pobjede u novembru, prenosi Tanjug.

Odustajanje od prijedloga zakona moglo bi da bude ključno za stjecanje povjerenja i podrške još tri stranke s kojima Wildersova stranka želi da uđe u koaliciju, piše AP.

Jedan od lidera tih partija, Pieter Omtzigt, iz reformističkog Novog društvenog ugovora, izrazio je zabrinutost da neki od Wildersovih stavova krše nizozemski ustav koji garantira slobode, uključujući slobodu vjeroispovesti.

Nastavak pregovora

Wilders bi u utorak trebalo da nastavi pregovore o koaliciji sa Omtzigtom i liderima dvije druge stranke, Narodne partije desnog centra za slobodu i demokratiju odlazećeg premijera Marka Ruttea i Pokreta građana poljoprivrednika na čelu sa Caroline van der Plas.

Tokom parlamentarne debate prošle godine, nakon što je PVV osvojio 37 mjesta u donjem domu nizozemskog parlamenta od 150 mjesta na opštim izborima 22. novembra, Wilders je označio ublažavanje oštrog antiislamskog stava svoje stranke.

“Ponekad ću morati da povučem prijedloge i to ću učiniti. Pokazat ću Nizozemskoj, zakonodavnoj vlasti, stranci gospodina Omtzigta i svakome ko to želi da čuje da ćemo svoja pravila prilagoditi ustavu i uskladiti naše prijedloge sa njim”, rekao je Wilders tokom debate.

Među tri zakona koje je sada povlači Wildersova Stranka slobode, bio je jedan iz 2018. koji predlaže zabranu “islamskog izražavanja”. Tekst zakona označava Islam kao “nasilnu, totalitarnu ideologiju” i predlaže zabranu džamija, Kur'ana, islamskih škola i nošenja burki i nikaba.

Taj prijedlog zakona nikada nije dobio podršku većine u parlamentu.

Izvor: Agencije